5 jaar gevangenisstraf voor veroorzaken explosie flat Heerlen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 5 jaar gevangenisstraf voor veroorzaken explosie flat Heerlen
Maastricht, 24 november 2015

Een 27-jarige man uit Heerlen, die door het stelen van een stuk gasleiding uit de kelder van een flat aan de Van Weerden Poelmanstraat in zijn woonplaats een enorme explosie veroorzaakte, moet 5 jaar de cel in. Hij moet bovendien bijna 3,5 miljoen euro schadevergoeding betalen.

Toen de man op 20 april 2015 de buis had losgetrokken, ontsnapte er gas uit de leiding. Het lukte hem niet om de gasbuis dicht te buigen. Ook waren er geen kranen om de buis af te sluiten. Het gevolg was een enorme ontploffing met gigantische schade aan de flat en omliggende woningen en winkels.

Volgens de meervoudige strafkamer van de rechtbank Limburg is bewezen dat de man een koperen buis heeft gestolen. Ook acht de rechtbank bewezen dat hij opzettelijk een ontploffing heeft veroorzaakt.

De explosie was in blok 1 van de flat. Dit gedeelte was volledig verwoest. Het dak was gedeeltelijk ingestort evenals de achterzijde van de buitengevel. Grote hoeveelheden puin lagen naast het pand. De vloer van de begane grond van de boekenwinkel en de kapsalon waren volledig weggeslagen dan wel ingestort. De balkons van de 2de en de 3de verdieping waren ingestort. Voertuigen die naast het pand stonden waren zwaar beschadigd. Blok 2 van de flat, met name de 2de en de 3de verdieping, was ook zwaar beschadigd.

Gevorderde schade van 3,5 miljoen euro toegewezen

De rechtbank heeft alle gevorderde schade – in totaal 3.461.938,57 euro – toegewezen.
De stratenmaker die door de luchtdruk van de ontploffing 17 meter door de lucht vloog, heeft recht op vergoeding van alle schade die hij had gevorderd. Zijn vordering valt uiteen in een post materiële schade à 6.991,68 euro en een post immateriële schade à 2.500,00 euro.

Inbraken en diefstallen

De Heerlenaar is ook vervolgd voor een aantal inbraken en diefstallen. Hij heeft tussen 2012 en 2015 achtereenvolgens saté gestolen, harddrugs in zijn woning aanwezig gehad, een gestolen kentekenplaat en een gestolen fiets voorhanden gehad en een stroomkabel en diverse goederen uit een garage en schuurtjes gestolen. De rechtbank veroordeelt hem voor deze inbraken en diefstallen tot een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De man moet de schade die hij daarbij heeft veroorzaakt deels vergoeden en zich verplicht laten behandelen voor zijn verslaving.

Uitspraken

Meest gelezen berichten