8 jaar cel voor poging tot moord op echtgenoot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 8 jaar cel voor poging tot moord op echtgenoot
Roermond, 22 september 2016
De rechtbank Limburg heeft een 38-jarige vrouw uit Weert veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord op haar echtgenoot.

Insuline

De vrouw heeft, terwijl haar echtgenoot lag te slapen, insuline bij hem geïnjecteerd. Dit vond plaats in de woning waar zij samen woonden. Na het injecteren van de insuline heeft de vrouw de woning verlaten. Het slachtoffer is later buiten bewustzijn in de woning aangetroffen en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer heeft enkele dagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

Strafbaar feit

Om te spreken van een strafbare poging moet de vraag worden beantwoord of het gebruikte middel geschikt is om (in deze zaak) iemand van het leven te beroven. In deze zaak gaat het om het inspuiten van insuline bij een persoon die geen suikerpatiënt is. Uit de rapportages van de deskundige en de forensisch arts trekt de rechtbank de conclusie dat insuline een geschikt middel is om iemand van het leven te beroven en dat er in dit geval dan ook sprake is van een strafbare poging. Het feit dat het slachtoffer diezelfde avond een behoorlijke hoeveelheid alcohol had gedronken en dat niet vaststaat hoeveel insuline er is toegediend, zoals door de verdediging is aangevoerd, maken dit niet anders.

Strafmotivering

Verdachte heeft gekozen voor het injecteren met insuline in de hoop dat dit niet ontdekt zou worden, waardoor zij een nieuw leven had kunnen beginnen met haar nieuwe vriend. Verdachte heeft zich hierdoor schuldig gemaakt aan een poging tot moord op haar echtgenoot. Een poging tot moord is een van de ernstigste delicten die het Wetboek van Strafrecht kent. De echtgenoot van verdachte zal naar alle waarschijnlijkheid psychische gevolgen ondervinden van het feit dat zijn vrouw met wie hij al jaren samenleefde heeft geprobeerd hem te vermoorden. Juist in zijn eigen woning, in zijn eigen bed en in gezelschap van zijn eigen vrouw zou hij zich veilig moeten kunnen voelen. Bovendien heeft dit feit veel onrust veroorzaakt in de directe omgeving van het slachtoffer. De rechtbank neemt verdachte dit bijzonder kwalijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten