Beslissing op verzoek onderzoekswensen in zaak zuurmoorden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Beslissing op verzoek onderzoekswensen in zaak zuurmoorden
Maastricht, 19 maart 2013

Naar aanleiding van de nadere onderzoekswensen van de verdediging in de zaak van de zuurmoorden heeft de rechtbank als volgt beslist.

Het horen van de verbalisant met dienstnummer A3442 als getuige acht de rechtbank niet noodzakelijk. Zij geeft hiertoe dan ook geen opdracht. Wel dienen (nogmaals) twee getuigen te worden gehoord door de rechter-commissaris

Ter zitting is wederom verzocht een schouw te houden op de plaats van het delict in Tüddern (Duitsland). Tot op heden beschikt de rechtbank enkel over een gedetailleerde verklaring met betrekking tot het gebeuren van de hand van verdachte “x”. Inmiddels hebben de verdachten “y” en “z” via hun raadslieden laten weten dat zij ook een gedetailleerde verklaring zullen gaan afleggen, die zal afwijken van de verklaring die verdachte “x” heeft afgelegd. Voor de beoordeling van die, kennelijk afwijkende, verklaringen kan het houden van een schouw toegevoegde waarde hebben. Daarom heeft de rechtbank besloten daartoe over te gaan.

Daarbij heeft de rechtbank bepaald dat de schouw buiten aanwezigheid van de verdachten zal plaatsvinden nu deze zich in detentie bevinden en de officier van justitie in Duitsland geen rechtsmacht heeft. Tevens zal de schouw een besloten karakter hebben, wat wil zeggen dat deze zal plaatsvinden buiten aanwezigheid van pers en publiek. Tenslotte acht de rechtbank het van belang dat de schouw plaatsvindt nadat de verdachten “y” en “z” zijn gehoord en hun verklaringen beschikbaar zijn gekomen.

Het verzoek tot het eveneens houden van een reconstructie wordt door de rechtbank afgewezen. Op dit moment is de rechtbank er niet van overtuigd dat het houden van een reconstructie, naast het houden van een schouw en de nog te ontvangen presentaties van de officier van justitie met betrekking tot de plaats van het delict, toegevoegde waarde heeft.

De rechtbank heeft het onderzoek ter terechtzitting geschorst tot 14 mei 2013 om 13.00 uur.

Uitspraken

Meest gelezen berichten