Cel- en taakstraf voor seksueel misbruik van minderjarige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Cel- en taakstraf voor seksueel misbruik van minderjarige
Maastricht, 18 oktober 2016

Een 52-jarige man uit Hoensbroek is vandaag veroordeeld tot 1 dag gevangenisstraf en 180 uur taakstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Hij heeft een 13-jarige jongen seksueel misbruikt.

Seksueel misbruik

Het misbruik bestond uit het seksueel binnendringen bij de jongen. De man had via een andere man, die vandaag ook door de rechtbank is veroordeeld, een afspraak gemaakt om tegen betaling seks met de jongen te hebben. De man heeft het feit bekend.

Deels voorwaardelijke straf

De man heeft verklaard dat hij niet uit was op (betaalde) seks met een minderjarig iemand. De rechtbank vindt echter dat wanneer je (betaalde) seks wil hebben met iemand van wie wordt gezegd dat die 18 jaar is of die zelf zegt 18 jaar te zijn, je dan verplicht bent om zelf te onderzoeken of dat klopt. Dat heeft de man niet gedaan.
De man schaamt zich erg voor zijn gedrag en heeft hulp gezocht om herhaling in de toekomst te voorkomen. Hierop gelet vindt de rechtbank, anders dan door de officier van justitie geëist, een gevangenisstraf een te zware straf. De rechtbank vindt een taakstraf het meest passend. Dit is wettelijk gezien echter niet meer mogelijk, met als gevolg dat de rechtbank zal kiezen voor een gevangenisstraf van 1 dag en een deels voorwaardelijke taakstraf.

Aan de jongen moet de man € 5.000,- betalen als schadevergoeding.

Uitspraken

Meest gelezen berichten