Celstraf en tbs voor schutter Ridder Hoenstraat Hoensbroek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Celstraf en tbs voor schutter Ridder Hoenstraat Hoensbroek
Maastricht, 28 juni 2016

Een 43-jarige man is dinsdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Daarnaast krijgt hij een terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden.
Hij heeft met een automatisch vuurwapen vanuit zijn woning op zijn omgeving geschoten. Hoewel uiteindelijk niemand gewond is geraakt, was de situatie wel uitermate bedreigend en was er ook sprake van forse materiële schade. De verdachte stond bovendien terecht omdat hij verschillende vuurwapens, een grote hoeveelheid patronen, een verboden nepwapen en anderhalve kilo amfetamine in zijn woning had liggen.

Bewijs

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte heeft geprobeerd om zijn overbuurman te doden, door gericht op hem te schieten. Ook heeft de verdachte een bedreigende situatie gecreëerd waarin toegesnelde agenten voor hun leven moesten vrezen. Datzelfde gold ook voor een buurvrouw: haar woning lag in het schootsveld van de verdachte. Als gevolg van de schietpartij zijn verschillende woningen en een auto beschadigd geraakt.
Ook is bewezen dat de verdachte verboden vuurwapens, patronen, een nepwapen en ruim anderhalve kilo amfetamine in zijn woning aanwezig had.

Toerekeningsvatbaarheid

Volgens deskundigen verkeerde de verdachte in een psychose toen hij zijn omgeving beschoot en was hij daarom volledig ontoerekeningsvatbaar. Hierdoor kan de verdachte volgens hen niet verantwoordelijk gehouden worden voor wat hij die dag heeft gedaan. Verdachten die volledig ontoerekeningsvatbaar zijn, kunnen volgens de wet geen straf krijgen.
Voor de andere feiten (de (nep)vuurwapens, patronen en de amfetamine) is de verdachte wel verantwoordelijk. Voor die feiten kan hij dus wel straf krijgen.

Straf en maatregel

De rechtbank is het met de deskundigen eens. Voor de feiten die verdachte wel kunnen worden toegerekend (de wapens, de munitie en de drugs) krijgt de verdachte 18 maanden gevangenisstraf.
Voor de andere feiten krijgt de verdachte de maatregel van tbs opgelegd, ter beveiliging van de maatschappij. De officier van justitie had geëist om daarbij dwangverpleging op te leggen. Dat vindt de rechtbank niet nodig. Ook de deskundigen hadden geadviseerd dat niet te doen. Er worden wel voorwaarden aan de tbs verbonden. Deze voorwaarden houden kort gezegd een klinische behandeling in en daarna intensieve begeleiding door de reclassering. Als de verdachte zich niet aan deze voorwaarden houdt, kan de tbs met voorwaarden worden omgezet in een tbs met dwangverpleging.

Benadeelde partijen

Twee betrokken agenten hebben smartengeld van de verdachte geëist vanwege de bedreigende situatie die zij moesten doorstaan. Deze vorderingen zijn door de verdediging niet betwist. Daarom worden de vorderingen, elk ter hoogte van € 2.012,00, door de rechtbank toegewezen. Om ervoor te zorgen dat de schade daadwerkelijk door de verdachte wordt vergoed, wordt ook de schadevergoedingsmaatregel opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten