Celstraf voor onttrekken aan het gezag van baby en mishandeling van de moeder en haar zus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Celstraf voor onttrekken aan het gezag van baby en mishandeling van de moeder en haar zus
Maastricht, 20 juni 2017

Rechtbank Limburg heeft vandaag 2 vrouwen en 2 mannen tot celstraffen veroordeeld voor het met geweld onttrekken van een 6 maanden oude baby aan het gezag van zijn moeder. Dit gebeurde op 9 oktober 2016 in Heerlen.

Wat is er gebeurd?

De verdachten zijn de woning van de moeder binnengedrongen en hebben haar mishandeld met een honkbalknuppel, waarna zij er met het kind vandoor zijn gegaan. Haar zus werd ook geslagen. Daarnaast werden er vernielingen aangericht. Een van de mannen was de vader van het kind.

Geen poging doodslag

De rechtbank spreekt de verdachten vrij van de poging tot doodslag op de moeder van de baby. Bewijsbaar is alleen dat zij één keer op haar hoofd is geslagen met de honkbalknuppel. Hoe hard dat is gebeurd, heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen. Er is daarom alleen sprake van een poging tot zware mishandeling. De tweede man wordt vrijgesproken van geweldshandelingen.

Vrijheidsstraffen en daarnaast een taakstraf voor de 2 vrouwen

De vader van de baby wordt veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De andere man wordt veroordeeld tot 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. Deze straf is verhoudingsgewijs zwaarder. De rechtbank rekent hem het wegnemen van het kind zwaarder aan, omdat hij niet in een familierelatie tot de baby staat.

De vrouwelijke verdachten krijgen van de rechtbank een andere straf, omdat op hen het adolescentenstrafrecht wordt toegepast.

De slachtoffers hebben een schadevergoeding gevorderd. Die wordt gedeeltelijk toegewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten