Celstraf voor roekeloos rijden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Celstraf voor roekeloos rijden
Maastricht, 28 januari 2015

Een 24-jarige man is op 28 januari 2015 door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 dagen wegens overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Ook mag de man 11 maanden geen auto rijden.

Wat is er gebeurd?

De man heeft op 19 december 2010 op de Franciscus Romanusweg in Maastricht een verkeersongeval veroorzaakt, waarbij twee politieagenten gewond zijn geraakt. De man probeerde aan een aanhouding door de politie te ontkomen, en had daarbij al meermalen zijn auto niet onder controle. Hij reed zonder rijbewijs, had alcohol gedronken en drugs bij zich. Op de door sneeuwval gladde weg keerde hij direct na een onoverzichtelijke bocht zijn auto, raakte op de verkeerde weghelft en botste vervolgens tegen de politieauto die hem tegemoet reed.

Eerdere vrijspraak

De man werd op 13 november 2013 door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vrijgesproken van poging doodslag, (poging) zware mishandeling en bedreiging van de beide politieagenten. Het openbaar ministerie heeft de man na deze vrijspraak alsnog vervolgd voor overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994.

Schuld aan het ongeval

Omdat de man geen rekening heeft gehouden met de verkeerssituatie, de weersomstandigheden en het gladde wegdek, en zijn rijgedrag daar niet op heeft aangepast, heeft hij niet voldaan aan de algemene zorgplicht van een automobilist om te zorgen dat hij tot goed besturen in staat is en dat hij zijn voertuig onder alle omstandigheden onder controle te houden. De rechtbank vindt daarom dat de man roekeloos heeft gereden en daarom schuld heeft aan het ongeval in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994. 

Overschrijding redelijke termijn

De straf valt lager uit omdat het ongeval in 2010 is gebeurd, terwijl nu pas het vonnis wordt gewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten