Celstraffen voor mobiel banditisme

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Celstraffen voor mobiel banditisme
Roermond, 02 december 2016

Een man (24) en vrouw (23) uit Duitsland zijn vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 21 en 30 maanden gevangenisstraf. Zij pleegden tussen maart en juni 2016 meerdere diefstallen in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Mobiel banditisme

De meeste diefstallen vonden plaats bij senioren die telkens om de tuin werden geleid met zogenaamde babbeltrucs. De vrouw deed zich voor als collectante voor een goed doel en had daarvoor ook documentatie bij zich. Vaak wist zij binnen te komen met de vraag of ze wat water mocht drinken omdat ze zo’n dorst had. Terwijl zij de bewoners aan de praat hield, doorzocht de man de woning en in het bijzonder de slaapkamers. Op deze manier trokken zij kennelijk het halve land door. Bij een aantal slachtoffers zijn sieraden buitgemaakt.

Bewijs

Hoewel beide verdachten ontkennen, is de rechtbank van oordeel dat het dossier voldoende bewijs bevat voor een aantal van de 12 diefstallen of pogingen daartoe. De rechtbank gebruikt daarvoor zogenaamd ‘schakelbewijs’.  Dat schakelbewijs bestaat uit de werkwijze (modus operandi) die telkens overeenkomt, een DNA-match van de vrouw, de signalementen, camerabeelden en een gebruikte auto.

21 en 30 maanden celstraf


De diefstallen vonden op zeer slinkse wijze plaats bij een kwetsbare groep van onze samenleving, namelijk ouderen. Bovendien werden zij bestolen in hun eigen woning, juist een plek waar zij zich veilig behoren te voelen. Daarmee hebben verdachten op een zeer brutale manier het vertrouwen van de slachtoffers geschaad. Aangezien de rechtbank, wegens gebrek aan bewijs, de man en vrouw heeft vrijgesproken voor 7 respectievelijk 3 van de 12 feiten, vallen de straffen lager uit dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank vindt celstraffen van 21 maanden voor de man en 30 maanden voor de vrouw gerechtvaardigd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten