Drie jaar gevangenisstraf voor Roermondse “loverboy”

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Drie jaar gevangenisstraf voor Roermondse “loverboy”
Maastricht, 25 maart 2014

De rechtbank Limburg, locatie Maastricht, heeft een 21-jarige man uit Roermond veroordeeld tot – in totaal – 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.
De rechtbank acht mensenhandel van 3 meisjes en ontucht met een 14-jarig meisje bewezen.

Feiten

De verdachte, een lokaal bekende rapper, hield zich bezig met loverboypraktijken. Hij kwam via internet in contact met de meisjes en ging een relatie met ze aan. Het waren kwetsbare meisjes door een problematische thuissituatie en verdachte was veelal hun eerste liefde. Gaandeweg de relatie werden de meisjes gemanipuleerd om hun school of werkkring op te geven voor de verdachte. Een meisje werd in de prostitutie gebracht, om op die manier snel veel geld te verdienen voor – zo spiegelde hij haar voor – een gezamenlijke toekomst. Een ander meisje werd geronseld voor de prostitutie, maar ging uiteindelijk niet overstag.

Financieel gewin

De verdachte vroeg alle meisjes op enig moment om geld en wilde steeds meer geld van hen. De meisjes gaven hem dat geld ook. Dat kwam doordat hij hen verantwoordelijk maakte voor het voortbestaan van hun relatie met hem. Hij speelde daarbij sterk in op hun schuldgevoelens. Als ze voor hem werkten in de prostitutie, of anderszins geld aan hem gaven, was dat een bewijs van hun liefde voor hem. Waren ze daar niet toe bereid, of aarzelden ze, dan negeerde hij hen of werd hij boos en dreigde hij de relatie te verbreken. Ook dreigde hij in één geval compromitterende foto’s van een meisje en in een ander geval een seksfilmpje van een meisje op internet te verspreiden. Het ging de verdachte enkel om het financieel gewin dat hij kon halen uit de relaties. De verdachte gaf ook blijk geen enkel respect te hebben voor vrouwen. Hij zag hen als zijn bezit. Zo liet hij zijn naam tatoeëren op hun lichaam als “bewijs” van de “liefde” van de vrouwen voor hem.

Daarnaast heeft de verdachte nog met een 14-jarig meisje ontucht gepleegd, toen hij zelf 18 jaar was. 

Oordeel van de rechtbank

De verdachte begon met zijn loverboypraktijken toen hij zelf nog minderjarig was en is daarmee doorgegaan nadat hij meerderjarig werd. Het betreft ernstige feiten, waarvoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. De verdachte heeft over de beschuldigingen niets willen verklaren. De verdachte heeft ook geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. Dat heeft de rechtbank in het nadeel van de verdachte laten meewegen. De rechtbank acht het zwijgen en het niet willen nemen van verantwoordelijkheid ook zorgelijk. Zo kan de rechtbank er niet op vertrouwen dat het in de toekomst niet opnieuw zal gebeuren. Daarom is een gedeelte van de straf voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Op een eerdere zitting was de voorlopige hechtenis van de verdachte opgeheven. De rechtbank heeft vandaag beslist dat de verdachte direct na de uitspraak weer vast moet komen te zitten. Dit omdat de kans op herhaling te groot is om verdachte op vrije voeten te laten.

De slachtoffers hebben door het handelen van de verdachte grote financiële schade en daarnaast psychische schade opgelopen door het handelen van de verdachte. De rechtbank heeft geoordeeld dat de verdachte aan de slachtoffers schade moet vergoeden.

Meerderjarigenstrafrecht

Omdat de feiten op twee dagvaardingen stonden (een toen de verdachte minderjarig was, en een toen hij meerderjarige was) heeft de rechtbank twee vonnissen gewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten