3 keer schieten op een auto - 8 jaar gevangenisstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 3 keer schieten op een auto - 8 jaar gevangenisstraf
Maastricht, 16 augustus 2016

Een 35-jarige man uit Geleen is dinsdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. De verdachte heeft op 18 september 2015 in Geleen met een vuurwapen van een zwaar kaliber 3 keer op de voorruit van een Ford Ka geschoten. In de auto bevonden zich op dat moment zijn ex-partner en een vriendin van die ex-partner. Het is gebeurd op de openbare weg van een woonwijk en de schoten zijn in de omgeving gehoord. Een raam van een huis is zelfs beschadigd geraakt door een afgeketste kogel.

Poging doodslag

Er is volgens de rechtbank geen bewijs dat de verdachte van meet af aan van plan was de inzittenden van de auto te doden. Vrijspraak van poging tot moord dus. Gelet op het forensisch onderzoek naar de schietbanen van de drie verschillende kogels en de plaatsen waar deze zijn ingeslagen in de auto, het kaliber van het wapen en de kleine ruimte die het passagierscompartiment van een Ford Ka vormt, bestond er een grote kans dat een van de inzittenden dodelijk geraakt zou worden. Deze kans moet de verdachte hebben aanvaard, gelet op hoe hij heeft gehandeld. De verdachte was bovendien een onervaren schutter, dus van onbewust mis schieten kan geen sprake zijn geweest.

8 jaar gevangenisstraf

De rechtbank legt 8 jaar gevangenisstraf op. De verdachte heeft geprobeerd om 2 personen met vuurwapengeweld te doden. Hij deed dat gewoon op straat in een woonbuurt met alle risico’s van dien. De verdachte heeft als motivatie aangevoerd dat hij zich uitgelachen en getreiterd voelde door de latere slachtoffers. Daarnaast wordt de verdachte veroordeeld wegens een mishandeling van zijn ex-partner en wegens het aanwezig hebben van 250 gram henneptoppen. Niet is gebleken dat de verdachte niet of verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van zijn handelen.
De rechtbank legt aan de verdachte een lagere straf op dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank het handelen van de verdachte tijdens het schietincident als een poging doodslag kwalificeert en niet als een poging moord.

Vorderingen benadeelde partijen

Beide inzittenden van de auto hebben een vordering tot schadevergoeding ingediend.
Aan de ex-partner is € 7.500,00 smartengeld toegekend en voor het overige is zij niet-ontvankelijk in haar vordering verklaard, omdat de rechtbank - na betwisting van de overige posten door de raadsman van de verdachte - ofwel niet kon vaststellen dat er een verband tussen het schietincident en de gemaakte kosten bestond ofwel niet kon vaststellen in welke mate dat verband zou bestaan.
Aan de andere inzittende is € 6.714,08 toegekend. Dit bedrag was door haar gevorderd en door de raadsman van de verdachte niet betwist.
Ten aanzien van beide vorderingen zal de schadevergoedingsmaatregel worden opgelegd, wat inhoudt dat de staat de verschuldigde bedragen namens de slachtoffers bij de verdachte zal innen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten