Laden...

André Rieu Productions B.V. hoeft boete voor kinderarbeid niet te betalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > André Rieu Productions B.V. hoeft boete voor kinderarbeid niet te betalen
Roermond, 04 december 2017

De bestuursrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag uitspraak gedaan in de beroepszaak die André Rieu Productions B.V. (ARP) had aangespannen tegen de bestuurlijke boete. Deze boete was opgelegd door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het laten optreden van panfluitspelers, die jonger dan 16 jaar waren. De rechtbank heeft de grondslag voor de boete als onvoldoende beoordeeld. Het bewijs, dat ARP als werkgever van de kinderen is aan te merken, acht de rechtbank te mager.

Concerten

Tijdens de concerten op 3 tot en met 5 juli en 9 tot en met 12 juli 2015 van André Rieu en het Johan Strauss Orkest aan het Vrijthof in Maastricht heeft een groep panfluitspelers opgetreden uit Targu Jiu, genaamd Mugurf Zamfiriene. Twaalf panfluitspelers waren nog geen 16 jaar oud. De kinderen hebben de panfluit bespeeld en na 23.00 uur nog naar het publiek gezwaaid.

Arbeid

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (de minister) heeft zich op het standpunt gesteld dat de kinderen - door op te treden - arbeid hebben verricht in de zin van de Arbeidstijdenwet (Atw) en dat André Rieu Productions B.V. (ARP) als werkgever van de kinderen en daarmee als verantwoordelijke persoon ervoor had moeten zorgen dat de kinderen dat niet deden. Omdat ARP niet heeft voorkomen dat de kinderen arbeid verrichten, heeft de minister ARP op grond van de Atw een bestuurlijke boete opgelegd.

Beroep gegrond

ARP tekende hiertegen beroep aan. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard. Ook heeft de rechtbank het bestreden besluit vernietigd en het boetebesluit herroepen. Dit betekent dat de boete moet worden geacht niet te hebben bestaan.

Uitspraken