Geldboete en voorwaardelijke taakstraf voor dodelijk ongeval door voorrangsfout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Geldboete en voorwaardelijke taakstraf voor dodelijk ongeval door voorrangsfout
Maastricht, 30 juli 2013

De rechtbank Limburg, locatie Maastricht, heeft een 37-jarige man uit Stein veroordeeld tot een geldboete van € 500,- wegens het veroorzaken van gevaar op de weg door een voorrangsfout ten gevolge waarvan een dodelijk slachtoffer te betreuren valt. Tevens is aan verdachte een voorwaardelijke taakstraf opgelegd. 

Verdachte heeft met zijn personenauto op de openbare weg een ongeval veroorzaakt door aan een fietser geen voorrang te verlenen. De fietser heeft ten gevolge van de aanrijding een hoge dwarslaesie opgelopen waardoor hij niet meer zelfstandig kon ademen en niet meer kon bewegen. Enkele dagen na het ongeval is hij overleden aan een ademstilstand.

Alle omstandigheden in aanmerking genomen is de rechtbank van oordeel dat de door verdachte gemaakte verkeersfout niet is te kwalificeren als roekeloos of aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag. Daarom is verdachte vrijgesproken van overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994. De gedraging van verdachte levert wel overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 op. Een dergelijke overtreding wordt doorgaans met een geldboete bestraft. Nu ten gevolge van het door verdachte veroorzaakte gevaar een dodelijk slachtoffer te betreuren valt, heeft de rechtbank naast voornoemde geldboete een voorwaardelijke taakstraf opgelegd, in de vorm van een werkstraf voor de duur van 20 uren met een proeftijd van 2 jaren, om de ernst van de gevolgen voor het slachtoffer tot uitdrukking te brengen. Voor het opleggen van een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft de rechtbank geen redenen gezien.

Uitspraken

Meest gelezen berichten