Gevangenisstraf voor dood door mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraf voor dood door mishandeling
Maastricht, 17 december 2013

In de nacht van 23 juni 2012 is de 24-jarige Glenn van Haen in de Putstraat in Sittard op zijn borst gestompt en terplekke in elkaar gezakt. Reanimatie heeft niet meer mogen baten. Ongeveer een uur later is in het ziekenhuis zijn overlijden vastgesteld.

De patholoog-anatoom heeft geconcludeerd dat Van Haens overlijden goed kan worden verklaard door hersenfunctiestoornissen als gevolg van herseninklemming door vochtophoping in de hersenen. Een oorzaak hiervoor is bij sectie niet aangetroffen.
De patholoog-anatoom en een hoogleraar cardiologie hebben uiteengezet dat het meest waarschijnlijke scenario is dat Van Haen is overleden als gevolg van hartritmestoornissen. Die zijn veroorzaakt door die ene stomp op de borst op een cruciaal moment in de hartritmecyclus. Dit verschijnsel wordt “commotio cordis” genoemd in de medische literatuur en komt niet vaak voor.

De rechtbank heeft verdachte veroordeeld vanwege mishandeling, de dood tot gevolg hebbend. Hij heeft hem immers met een vuist tegen de borst gestompt met korte tijd daarna dat fatale gevolg. Van Haen had geen ziekte of stoornis aan zijn hart en verdachte had ook geen enkele reden gegeven om hem te stompen. Niet gebleken is dat Van Haen door andere personen of andere oorzaken (bv. medische complicaties) is overleden. Ondanks de hoge mate van toeval dat de stomp leidde tot de dood van Van Haen, is verdachte juridisch verantwoordelijk voor de dood van Van Haen.

Van doodslag of mishandeling met voorbedachten rade is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake.

Voor de strafmaat is de juridische kwalificatie een relevant gegeven. De wetgever heeft namelijk grote verschillen vastgesteld tussen de maximale straffen voor doodslag en mishandeling, de dood tot gevolg hebbend. De rechtbank zal niet de maximale straf opleggen, omdat de wetgever heeft bepaald dat de rechter bij de bepaling van de straf ook rekening moet houden met de persoon van de verdachte.

De rechtbank heeft aan verdachte opgelegd een gevangenisstraf van drie jaren, waarvan een jaar voorwaardelijk met drie jaar proeftijd. In die tijd moet hij een aantal gedragscursussen volgen en trainingen ter regulering van zijn agressie. Doet hij dat niet, dan kan besloten worden dat hij de voorwaardelijke straf alsnog moet uitzitten.

De rechtbank beseft dat geen enkele straf kan opwegen tegen het leed dat de nabestaanden van Van Haen is aangedaan. Zij leven, zoals de moeder van het slachtoffer zei, in een nachtmerrie en zijn voor hun leven getekend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten