Gevangenisstraf voor mishandeling en aanranding van medewerkster Rooyse Wissel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraf voor mishandeling en aanranding van medewerkster Rooyse Wissel
Roermond, 12 september 2017

De rechtbank Limburg heeft een 33-jarige tbs’er veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens mishandeling, aanranding en vrijheidsberoving van medewerkster van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in oktober vorig jaar.

De gebeurtenissen in de kliniek

De verdachte en de medewerkster bevonden zich samen in een werkplaats van de kliniek, waar hij haar plotseling van achteren aanviel. Hij pakte haar in een wurggreep en sloeg haar verschillende keren hard tegen haar hoofd. Vervolgens werkte hij haar in een hoek waar hij haar dwong een deel van haar kleding uit te trekken. Pas toen na ongeveer 15 minuten een collega van de medewerkster toevallig de werkplaats binnenkwam, kon de vrouw wegvluchten. De verdachte verklaarde later dat hij kort voor het incident zo’n 50 pillen Ritalin had genomen en dat hij zich niets meer van het gebeurde kan herinneren. De medewerkster hield aan de mishandeling onder andere kneuzingen, bloeduitstortingen en een gebroken tand over.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een poging zware mishandeling. Hij heeft de medewerkster met zijn vuisten tegen haar hoofd geslagen en haar in een wurggreep gehouden. Er was een aanzienlijke kans op zwaar lichamelijk letsel bij het slachtoffer. Dat zij uiteindelijk geen zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen, lijkt toeval en is vooral te danken aan de tussenkomst van een collega. De rechtbank vindt verder dat de verdachte schuldig is aan wederrechtelijke vrijheidsberoving. Hij heeft namelijk met geweld verhinderd dat de medewerkster de werkplaats zou verlaten. Tot slot vindt de rechtbank bewezen dat de verdachte ontuchtige handelingen bij de medewerkster heeft gepleegd. De man manoeuvreerde de vrouw in een hoek en dwong haar onder dreiging van geweld het grootste deel van haar bovenkleding en haar schoenen uit te trekken.

Straf

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gewicht toegekend aan het feit dat het slachtoffer een medewerkster van de kliniek was. Het is immers aan de toewijding van deze medewerkers te danken dat tbs’ers worden behandeld en langzaam worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Verder heeft de rechtbank het strafblad van de verdachte zwaar laten meewegen. Hij is eerder voor zedenmisdrijven veroordeeld en het is de tweede keer dat hij zijn (seksuele) agressie op grove wijze richt tegen een vrouwelijke medewerkster van een tbs-kliniek. Voorafgaand aan het vorige incident had de verdachte ook een grote hoeveelheid Ritalin ingenomen. De rechtbank vindt het zeer verwijtbaar dat de verdachte dit opnieuw heeft gedaan, terwijl hij wist welk effect dit op hem zou hebben. Hoewel de man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum, bestaat weinig inzicht in zijn daadwerkelijke beweegredenen. De rechtbank ziet dan ook geen reden voor een nieuwe tbs-maatregel. Gezien de ernst van wat er gebeurd is en het risico op herhaling legt de rechtbank een gevangenisstraf van 4 jaar op. Na afloop van deze gevangenisstraf zal de vorige tbs-maatregel van de verdachte direct herleven.

Naast deze gevangenisstraf beveelt de rechtbank de herroeping van 500 dagen voorwaardelijke invrijheidstelling. Deze voorwaardelijke invrijheidstelling was verbonden aan de straf van 5 jaar die in 2013 voor soortgelijke strafbare feiten aan verdachte was opgelegd. Vast is komen te staan dat verdachte voor het einde van de (geschorste) proeftijd in herhaling is vervallen. Deze 500 dagen zal de verdachte alsnog moeten uitzitten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten