Gevangenisstraf voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval Swartbroek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraf voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval Swartbroek
Maastricht, 18 juli 2017

De rechtbank Limburg heeft op 18 juli 2017 een 36-jarige man uit Weert veroordeeld tot gevangenisstraf van 12 maanden wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op 30 maart 2014 op de Roermondseweg (N280) in Swartbroek.

Dodelijk verkeersongeval

De verdachte reed op die dag op een motorfiets. Hij heeft vóór een bocht, terwijl er een doorgetrokken streep op het wegdek was aangebracht, verschillende personenauto’s en motoren via de linker weghelft ingehaald. Daarna heeft hij in die bocht over het verdrijvingsvlak weer naar de rechter weghelft gestuurd. De verdachte reed op dat moment (fors) harder dan ter plaatse was toegestaan. Pal na de bocht heeft de verdachte het slachtoffer aangereden, dat zojuist met zijn fiets de weg overstak. De fietser, een man van 78 jaar uit Weert, overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte onder invloed was van hoge concentraties amfetamine en alprazolam. Niet is gebleken dat de verdachte onder de invloed van alcohol was.

Zeer onvoorzichtig en onoplettend verkeersgedrag

De rechtbank heeft het rijgedrag van de verdachte aangemerkt als zeer onvoorzichtig en onoplettend en is van oordeel dat de verdachte schuld heeft aan het veroorzaken van de aanrijding met het slachtoffer. De rechtbank acht niet bewezen dat de verdachte zich ‘roekeloos’, als bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994, heeft gedragen.

Geen medeschuld slachtoffer

Het slachtoffer moest bij het oversteken voorrang verlenen aan het verkeer op de Roermondseweg. Volgens de rechtbank hoefde het slachtoffer daarbij echter geen rekening te houden met het onverantwoordelijke rijgedrag van de verdachte. Er is daarom geen sprake van medeschuld van het slachtoffer aan de aanrijding.

Straf

De rechtbank heeft rekening gehouden met de ernst van het ongeval, het overlijden van het slachtoffer en het feit dat de verdachte nauwelijks verantwoording heeft genomen voor zijn verkeersgedrag. Daar staat tegenover dat het ongeval ook ernstige psychische en fysieke gevolgen voor de verdachte heeft gehad. Daarnaast heeft de rechtbank rekening gehouden met het ruime tijdsverloop in deze strafzaak. Om deze redenen heeft de rechtbank, conform de eis van de officier van justitie, aan de verdachte een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd en een rijverbod voor de duur van 3 jaren opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten