Gevangenisstraf voor veroorzaker dodelijke aanrijding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraf voor veroorzaker dodelijke aanrijding
Maastricht, 29 juli 2015

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 26-jarige bestuurder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Feiten

De verdachte heeft als bestuurder van een personenauto een fietser aangereden, die als gevolg van deze aanrijding is overleden. Voorafgaande aan deze aanrijding heeft de verdachte als bestuurder van een auto buitengewoon risicovol gedrag vertoond. Dit gebeurde binnen de bebouwde kom en te midden van medeweggebruikers, waaronder ook zwakke verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers.

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan roekeloosheid in de zin van de Wegenverkeerswet 1994; roekeloosheid is de ernstigste vorm van schuld.
 
De verdachte heeft zich eerder ook al schuldig gemaakt aan het beschadigen van een auto. Als bestuurder van een personenauto heeft hij geprobeerd een andere auto in te halen. Na de mislukte inhaalmanoeuvre heeft hij de auto, die hij wilde inhalen, aangereden. Vervolgens wilde hij bij de bestuurder van eerdergenoemde auto ‘verhaal halen’ en heeft hij die auto klemgereden. Daarna heeft hij de auto, waarvan de bestuurder de portieren uit angst had afgesloten, beschadigd door met een sleutel tegen het raam van het bestuurdersportier te slaan en tegen het bestuurdersportier te schoppen.
 
Uit zijn strafblad is gebleken dat de verdachte eerder ook al hoge boetes heeft moeten betalen vanwege verkeersovertredingen.

Straf

Gelet op de ernst van het dodelijke ongeval als gevolg van roekeloosheid, het strafblad van de verdachte en de aard van het andere feit, vindt de rechtbank de door de officier van justitie gevorderde gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden passend. Ter voorkoming van recidive bepaalt de rechtbank dat 6 maanden voorwaardelijk niet ten uitvoer zullen worden gelegd, met een proeftijd van 3 jaren. Daarnaast legt de rechtbank een ontzegging van de rijbevoegdheid op voor de duur van 5 jaren. Deze proeftijd en deze ontzegging van de rijbevoegdheid zijn gesteld op de door de wet gegeven maxima van de termijn.

Vorderingen nabestaanden slachtoffer

De nabestaanden (echtgenoot, zoon en dochter) hebben ieder € 12.000,- smartengeld gevorderd. De rechtbank is van oordeel dat de beoordeling van deze vorderingen het strafgeding te zwaar belast; deze vorderingen kunnen desgewenst aan de burgerlijke rechter worden voorgelegd. De rechtbank heeft de vordering van de echtgenoot inzake de materiële schade (kosten uitvaart e.d.) in zijn geheel toegewezen.

Uitspraken: ECLI:NL:RBLIM:2015:6454

Uitspraken

Meest gelezen berichten