Gevangenisstraf voor witwassen van € 28.810

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraf voor witwassen van € 28.810
Roermond, 08 november 2016

Een man uit Venlo is dinsdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het witwassen van € 28.810 en aan verboden wapenbezit. Ook de broer van de verdachte stond terecht. Hij is vrijgesproken.

Veroordeling

In juli 2015 werd verdachte samen met zijn jongere broer in een Mercedes aangehouden, terwijl hij op weg was naar Turkije. Hij was in het bezit van € 28.810 aan contant geld in biljetten van onder andere € 500. De raadsman bepleitte vrijspraak, maar volgens de rechtbank was er geen legale bron van inkomsten die de aanwezigheid van het geld kon verklaren en  gaf verdachte evenmin een aannemelijke verklaring voor het bezit van de grote hoeveelheid contant geld. De rechtbank concludeert dan ook dat hij  in het bezit was van crimineel geld en heeft hem veroordeeld voor het witwassen van € 28.810.

Daarnaast heeft de rechtbank verdachte veroordeeld voor verboden vuurwapen- en munitiebezit. Bij de doorzoeking van zijn woning werd een geladen revolver aangetroffen. Verdachte heeft het bezit hiervan bekend.

Vrijspraak Mercedes

Het Openbaar Ministerie beschuldigde de man en zijn broer ook van het witwassen van de met crimineel geld betaalde Mercedes. De broers zouden het kenteken op naam van een ander hebben laten zetten, om te verhullen dat zij zelf de werkelijke eigenaars van de Mercedes waren. De rechtbank heeft de broers hiervoor vrijgesproken. Zij kan namelijk niet vaststellen dat de Mercedes daadwerkelijk is betaald en dus ook niet óf en hoe de aankoop van de Mercedes is gefinancierd.

Gevangenisstraf

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk passend. De man heeft geprobeerd om crimineel geld te onttrekken aan het zicht van justitie en de Belastingdienst. Witwassen leidt ertoe dat we bij handel en betalingen niet meer kunnen vertrouwen op de eerlijkheid van het geld. Daarnaast bevordert en vergemakkelijkt illegaal vuurwapenbezit het gebruik van vuurwapens. Dat veroorzaakt gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij. Met de deels voorwaardelijke gevangenisstraf wil de rechtbank voorkomen dat verdachte in de toekomst opnieuw strafbare feiten pleegt. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten