Gevangenisstraffen voor woningoverval te Vaals

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraffen voor woningoverval te Vaals
Maastricht, 07 juni 2016

Vier mannen en twee vrouwen, in de leeftijd van 19 tot en met 30 jaar, zijn door de rechtbank Limburg veroordeeld tot gevangenisstraffen voor een woningoverval. Een van de verdachten kreeg naast een deels voorwaardelijke gevangenisstraf, een maximale taakstraf opgelegd.

Overval

De overval vond plaats omstreeks 04.00 uur ’s nachts in een woning te Vaals. De zes verdachten stormden, nadat er direct geweld werd gebruikt bij het openen van de deur, bij de woning naar binnen. De drie slachtoffers werden geslagen, geduwd, getrapt en bedreigd. Zij werden gedwongen sieraden en kleding af te geven. De overvallers namen daarnaast kostbare goederen zoals een TV en spelcomputer uit de woning mee.

Medeplegen

De rechtbank acht bewezen dat er sprake is van medeplegen. Ieder van de verdachten had een eigen rol: sommigen gebruikten geweld, anderen dreigden daarmee en weer andere namen de spullen mee of sloten de vluchtweg af. Alle verdachten kunnen dan ook verantwoordelijk worden gehouden voor de overval als geheel.

Straffen

De twee mannen die geweld hebben gebruikt zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 27 maanden en 24 maanden. De hoogste straf is opgelegd aan de verdachte die al eerder voor gewelddadige feiten werd veroordeeld. Een vrouw wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hierbij werd rekening gehouden met haar persoonlijke omstandigheden.

Een andere vrouw en man worden veroordeeld tot 20 en 18 maanden gevangenisstraf. De verdachten moeten allen terug naar de gevangenis, omdat zij relatief kort in voorarrest hebben gezeten.

Dat geldt niet voor de man die wordt veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uren. Hij is de enige van de verdachten die inmiddels zijn leven een positieve wending heeft gegeven; hij heeft een fulltime baan en is bezig met het afbetalen van zijn schulden.

De opgelegde straffen zijn hoger dan door de officier van justitie was geëist. De ernst van de feiten en de oriëntatiepunten die voor overvallen gelden (2 tot 3 jaar gevangenisstraf) maken dat de rechtbank die eisen niet passend vond.

Uitspraken

Meest gelezen berichten