Hekwerk woning Haelen rechtmatig weggehaald

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Hekwerk woning Haelen rechtmatig weggehaald
Roermond, 29 april 2014

De bestuursrechter van de rechtbank Limburg heeft maandag 28 april 2014 beslist, dat het weghalen van een hekwerk van een woning aan de Grote Kampweg te Haelen rechtmatig was, maar dat niet alle kosten mochten worden doorberekend.

Het opleggen van een zogeheten last onder bestuursdwang is volgens de rechtbank ‘niet onevenredig’. Daarvoor is vooral van belang dat de bewoners de kans hebben gekregen om een vergunning voor het hekwerk aan te vragen, maar die kans niet hebben benut.

Een bergingsbedrijf heeft onder politiebewaking het hekwerk op 21 juni 2012 verwijderd. Dit gebeurde in opdracht van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal. Daarbij hebben zich incidenten voorgedaan die tot inhechtenisneming van één van de bewoners heeft geleid.

Het college van B&W heeft ook besloten om de kosten van verwijdering van het hekwerk op de bewoners van de woning te verhalen en het heeft die kosten vastgesteld op € 8.663,32. Volgens de rechtbank is de hoogte van de kosten voor een groot deel bepaald door extra maatregelen in verband met de gespannen toestand ter plaatse. Die situatie is in belangrijke mate te wijten aan het optreden van het gemeentebestuur in het verleden. Daarom had naar het oordeel van de rechtbank het college zich moeten beperken tot de kosten die in een normale situatie worden gemaakt voor het verwijderen van zo’n hekwerk. De rechtbank stelt de door de bewoners verschuldigde kosten dan ook vast op € 1.964,75.  
Zie uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2014:3866

Daarnaast heeft de rechtbank ook beslist dat het college van B&W de eerder voor het hekwerk opgelegde dwangsom niet meer mag innen omdat die is verjaard.  Zie uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2014:3865

Uitspraken

Meest gelezen berichten