Hogere gevangenisstraf voor ‘loodsmoord’ in Maastricht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Hogere gevangenisstraf voor ‘loodsmoord’ in Maastricht
Maastricht, 27 januari 2015

De rechtbank Limburg veroordeelt een 28-jarige verdachte tot een gevangenisstraf van 24 jaar voor het vermoorden van Guido Kosterman. Het slachtoffer werd in december 2012 gevonden bij een loods in Maastricht. Hij was toen al twee weken vermist. Zijn lichaam bleek verbrand en ernstig verminkt.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Die straf doet echter volgens de rechtbank onvoldoende recht aan de gruwelijkheid van de moord. Het slachtoffer werd voor zijn dood ernstig gemarteld. Bovendien moet de maatschappij langdurig beveiligd worden tegen de verdachte. Omdat hij heeft geweigerd om mee te werken aan psychologisch of psychiatrisch onderzoek kan de rechtbank niet anders dan hem volledig toerekeningsvatbaar verklaren. Gelet op het wrede en koelbloedige optreden van de verdachte, vermoedt de rechtbank echter dat bij hem wel degelijk sprake is van een stoornis. De rechtbank vreest dan ook dat verdachte opnieuw in staat zal zijn dergelijke gewelddadige feiten te plegen en vindt daarom dat de maatschappij voor zeer lange tijd tegen hem moet worden beveiligd.

De verdachte moet aan de nabestaande van het slachtoffer een schadevergoeding betalen, die bestaat uit de kosten van de uitvaart en het afhandelen van de nalatenschap. Smartengeld was door de nabestaande niet gevraagd.

De verdachte heeft tijdens het proces aangegeven dat niet hij de dader zou zijn, maar dat de daders gezocht moesten worden in de hoek van de CIE. Het slachtoffer zou volgens de verdachte namelijk een CIE-informant zijn geweest en mensen hebben verraden. Dat is volgens de rechtbank niet aannemelijk geworden. Het verzoek van de raadsman om de zaak te heropenen en op dit punt nader onderzoek te laten doen, wordt dan ook afgewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten