Jeugddetentie voor treffen van voorbereidingen voor uitreizen en aansluiten bij IS

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Jeugddetentie voor treffen van voorbereidingen voor uitreizen en aansluiten bij IS
Roermond, 19 december 2017

Op 19 december 2017 heeft de rechtbank Limburg een 18-jarige vrouw veroordeeld tot een jeugddetentie van 9 maanden voor het treffen van voorbereidingen om uit te reizen naar Syrië om zich daar te voegen bij (een strijder van) IS. Op het moment dat de feiten zijn gepleegd, was zij nog minderjarig.

Wat was de vrouw ten laste gelegd?

De vrouw, die zich heeft bekeerd tot de islam, werd er van verdacht dat zij in de zomer van 2016, toen zij nog minderjarig was, heeft geprobeerd zich aan te sluiten bij de gewapende strijd van IS of in elk geval bezig was met voorbereidingen daarvoor. Verder werd haar verweten dat zij in mei 2017 een bomaanslag met terroristisch motief had beraamd (samenspanning).

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht niet bewezen dat zij in haar handelen al zo ver was dat zij daadwerkelijk heeft geprobeerd uit te reizen en zich aan te sluiten bij IS, wel acht de rechtbank bewezen dat zij bezig was met voorbereidingen daarvoor.

De rechtbank acht bewezen dat zij onder het mom van een vakantie naar Istanbul (Turkije) naar Syrië had willen reizen om zich daar te voegen bij (een strijder van) IS. Zij had contacten met gelijkgestemden over het doel van haar voorgenomen reis, waarbij de strijd van IS onderschreven werd. Zij heeft uitlatingen gedaan die er op wijzen dat zij zich wilde aansluiten bij de strijd.

De rechtbank spreekt haar vrij van de verweten samenspanning, omdat zij de uitlatingen van verdachte daarover niet beschouwt als een daadwerkelijk definitief en gemeend plan.

Straf

De rechtbank veroordeelt de vrouw volgens het minderjarigenstrafrecht omdat zij minderjarig was ten tijde van het bewezenverklaarde feit en ook alle deskundigen daartoe adviseren.

Zij is veroordeeld tot een jeugddetentie van 270 dagen, waarvan het reeds uitgezeten deel onvoorwaardelijk en het resterende deel (228 dagen) voorwaardelijk.

Daarbij moet zij zich houden aan een aantal bijzondere voorwaarden waaronder het voeren van gesprekken met een islamoloog om tot een gezonde en evenwichtige ontwikkeling te komen en het volgen van therapie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten