Onvoldoende zekerheid voor uitzetting gezinnen naar Italië

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Onvoldoende zekerheid voor uitzetting gezinnen naar Italië
Roermond, 04 juni 2015

Kunnen gezinnen van asielzoekers met kinderen worden uitgezet naar Italië? Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eind vorig jaar in het Tarakhel-arrest dat dit niet zomaar mag. Er moeten garanties zijn dat Italië geschikte opvang en voorzieningen het gezin in kwestie zal bieden. Inmiddels hebben de Nederlandse en Italiaanse autoriteiten hier afspraken over gemaakt. De rechtbank Limburg oordeelde in twee recente zaken dat die afspraken onvoldoende zekerheid geven.

In de uitspraak van 3 juni 2015 (ECLI:NL:RBDHA:2015:6355) gaat het om een gezin met twee kleine kinderen dat vanuit Libië via Italië naar Nederland is gevlucht. Niet ter discussie staat dat Italië op grond van afspraken tussen de Europese lidstaten eigenlijk verantwoordelijk is voor de asielaanvraag van het gezin. Maar de opvangfaciliteiten en voorzieningen in Italië zijn in veel gevallen slecht vanwege de grote toestroom van vluchtelingen in dat land. In het Tarakhel-arrest oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de mens dat uitzetting van kwetsbare mensen naar Italië in strijd kan zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Op dat arrest deed het gezin uit Libië een beroep. Tijdens de zitting voegde de vader van de kinderen er aan toe dat hij nog liever in Nederland afstand deed van zijn kinderen dan hun opnieuw te confronteren met de leefomstandigheden in Italië. De rechter verklaarde het beroep van het gezin gegrond.


Uitspraken:

ECLI:NL:RBDHA:2015:6355

ECLI:NL:RBDHA:2015:5837

Uitspraken

Meest gelezen berichten