Open Dag rechtbank Limburg op zaterdag 4 november

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Open Dag rechtbank Limburg op zaterdag 4 november
Roermond/Maastricht, 25 oktober 2017

Wil je weten hoe het er aan toe gaat in een rechtszaal? Ben je benieuwd naar hoe een rechter tot zijn oordeel komt? Of nieuwsgierig naar hoe het cellencomplex van de rechtbank er van binnen uit ziet? Kom dan zaterdag 4 november a.s. naar de Open Dag van rechtbank Limburg. De deuren van de gerechtsgebouwen in Maastricht en Roermond gaan van 10.00 tot 16.00 uur open voor het publiek.

Wat is er te doen?

Tijdens de Open Dag kun je onder andere nagespeelde zittingen bijwonen mét echte rechters, officieren van justitie en advocaten. Ook kun je een rondgang maken door het gebouw en je laten informeren op de kraampjesmarkt, waar ketenpartners van de rechtbank zich presenteren. Deelnemers aan deze informatiemarkt zijn onder andere: Openbaar Ministerie, politie Limburg, advocatuur, Halt, Bureau Jeugdzorg, Reclassering, 3RO, Het Keerpunt, Het Juridisch Loket, Slachtofferhulp, Veiligheidshuis Zuid-Limburg, Raad voor de Kinderbescherming en Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

Kijkje in cellencomplex

Verder is het mogelijk om een kijkje te nemen in de cellen, waar verdachten voorafgaand aan de zitting wachten op hun rechtszaak. En omdat de Rechtspraak ook steeds meer digitaal gaat werken, zijn de deuren van een digitale zittingszaal ook open voor bezoekers. Lijkt het je leuk om een keer een toga aan te trekken? Dat kan bij het onderdeel ‘selfie in toga’.

Op de stoel van de rechter

Het thema van de Open Dag is 'Op de stoel van de rechter'. Het publiek krijgt tijdens de nagespeelde zittingen de mogelijkheid om – voordat de rechter tot zijn oordeel komt – zijn mening te geven over de rechtszaak en zo als het ware plaats te nemen op de stoel van de rechter. Daarna zal de rechter uitspraak doen en uitleggen waarom hij tot dit oordeel is gekomen.

Detectie

Net als tijdens reguliere werkdagen worden alle bezoekers bij binnenkomst in de rechtbank gecontroleerd. Het publiek moet door de detectiepoort en tassen gaan door de scanstraat.

​Praktische informatie

Wanneer: Zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur
Waar:        Locatie Roermond: Willem II Singel 67
                Locatie Maastricht: Sint Annadal 1
Voor wie:  Voor jong en oud (toegang is gratis)

Meer weten?

Meer weten over het programma? Kijk dan op programma Open Dag rechtbank Limburg voor een overzicht van alle activiteiten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten