Laden...

Rechtbank Limburg organiseert publieksacademies over familiebewind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Rechtbank Limburg organiseert publieksacademies over familiebewind
Maastricht/Roermond, 15 september 2023
Waar moet u op letten als u familiebewindvoerder bent? En waarom is het wenselijk dat u de rekening en verantwoording digitaal bij de rechtbank indient? Dat kan namelijk al via Mijn Bewind op www.rechtspraak.nl. Om dit actuele thema te bespreken, organiseert team Toezicht van de rechtbank Limburg op maandag 13 en woensdag 15 november 2023 een laagdrempelige lezing. De lezing is vooral bedoeld voor familieleden die al door de kantonrechter zijn benoemd tot beschermingsbewindvoerder, mentor of curator.

Mijn zoon van 21 jaar kon niet goed meer voor zijn geldzaken zorgen. Ik ben inmiddels door de kantonrechter benoemd tot beschermingsbewindvoerder. Waar moet ik op letten als ik de jaarlijkse rekening en verantwoording indien?

Achtergrond

Steeds meer mensen kunnen financieel niet meer voor zichzelf zorgen. In 2023 leeft volgens prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) 4,7 procent van de inwoners van Nederland in armoede. Als iemand van 18 jaar of ouder niet meer goed voor een deel of het geheel van zijn geldzaken kan zorgen, kan de kantonrechter een bewindvoerder benoemen die deze geldzaken beheert. In veel zaken is de bewindvoerder een familielid of vriend. Een bewindvoerder moet jaarlijks verantwoording afleggen aan de kantonrechter. De kantonrechter controleert dus het werk van de bewindvoerder. 

Sprekers

Tijdens deze avonden gaan enkele sprekers in op hoe de kantonrechter toezicht houdt op de bewindvoerder, mentor of curator. Ook het familiebewind komt aan bod. Een panel van deskundigen beantwoordt vervolgens vragen van het publiek. Zowel tijdens de bijeenkomst in Maastricht als in Roermond zal in ieder geval één kantonrechter van het team Toezicht van de rechtbank Limburg aanschuiven. Deze avonden worden georganiseerd in het kader van de Week voor de Rechtspraak.

Waar en wanneer?

Maandag 13 november 2023 | 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur | Rechtbank Limburg, locatie Maastricht. 

Woensdag 15 november 2023 | 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur | Rechtbank Limburg, locatie Roermond. 

Op beide avonden wordt hetzelfde programma aangeboden.

Aanmelden

Wilt u één van deze interessante avonden bijwonen? U bent van harte welkom. Let wel: het is niet de bedoeling om uw eventuele eigen casus te bespreken. Vragen stellen in algemene zin kan natuurlijk wel. U kunt zich tot en met 7 november 2023 aanmelden door een e-mail te sturen naar rechtbanklimburg@rechtspraak.nl. Vermeld daarbij naam, adres en telefoonnummer en om welke avond het gaat. Er is een maximum aantal beschikbare plaatsen. Toegang is gratis. 

Waarom de Publieksacademie?

Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in de rechtbank gebeurt en wat de rechtspraak inhoudt. Tijdens de Publieksacademie krijgen deelnemers inzicht in de verschillende thema's en onderwerpen van het recht. Zo zijn schulden, (vecht)scheidingen en Wmo al thema’s geweest die we hebben behandeld. Met laagdrempelige lezingen wil de rechtbank laten zien hoe rechters werken en tot beslissingen komen. Kennis van het recht is niet nodig om een van de avonden te kunnen volgen.

Uitspraken