Rechtbank Limburg start pilot videotoetsen inverzekeringstelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Rechtbank Limburg start pilot videotoetsen inverzekeringstelling
Roermond/Maastricht, 21 oktober 2015

Het kabinet van de rechter-commissaris van rechtbank Limburg start op 2 november 2015 met de pilot videotoetsen. Het toetsen van de rechtmatigheid van de inverzekeringstelling van verdachten vindt vanaf die datum plaats door middel van een videoverbinding met het politiebureau waar de verdachte zit ingesloten. Dat zijn de bureaus in Venlo, Roermond, Maastricht en Heerlen. De verdachte wordt dus (uitzonderingen daargelaten) voor de rechtmatigheidstoetsingen niet meer naar de rechtbank vervoerd om voor de rechter-commissaris te worden geleid.

De rechtmatigheidstoetsing van de inverzekeringstelling is in de meeste gevallen een zeer beperkte toets en de daadwerkelijke behandeling duurt vaak niet langer dan 5 minuten. Toch gaat er veel (parket-) politiecapaciteit zitten in het vervoeren van verdachte, het insluiten in het cellencomplex van de rechtbank en de beveiliging tijdens de toetsing. De aanleiding voor het videotoetsen is dus de wens om de politie-inzet terug te brengen. Ook voor de advocatuur kan het tijdwinst opleveren door vermindering van reistijd.

Videoverbinding

Via de videoverbinding worden alleen de zogenaamde ‘rechtmatigheidstoetsingen’ behandeld. Als de toetsing wordt gecombineerd met een vordering inbewaringstelling, dan wordt de verdachte gewoon fysiek voorgeleid in het kabinet van de rechter-commissaris in Roermond of (op vrijdag eventueel) in Maastricht.

Evaluatie

De eerste maand wordt wekelijks geëvalueerd en eventueel bijgestuurd. De eerste echte evaluatie is in december 2015. Vervolgens wordt uiterlijk 1 mei 2016 besloten of de pilot is geslaagd en of het videotoetsen als vaste werkwijze wordt ingevoerd. De pilot is geslaagd als de techniek betrouwbaar is, als de politie tijdwinst boekt, als de advocaten hun cliënten goed kunnen blijven bijstaan en verdedigen en als voor de rechter-commissarissen een deugdelijke rechtmatigheidstoetsing mogelijk is.
 
Zie ook videotoetsen inverzekeringstelling.

Uitspraken

Meest gelezen berichten