Rechtbank verklaart OM niet-ontvankelijk in verduisteringszaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Rechtbank verklaart OM niet-ontvankelijk in verduisteringszaak
Maastricht, 26 februari 2014

Rechtbank Limburg, locatie Maastricht, heeft op 26 februari 2014 uitspraak gedaan in de strafzaak tegen een voormalig verzekeringsagente uit Brunssum. Dit betreft een tweede strafzaak, nadat de verdachte eerder op 13 april 2011 voor soortgelijke feiten is veroordeeld.

In de onderhavige zaak wordt verdachte verweten dat zij geld van klanten heeft verduisterd, een poging tot oplichting heeft gedaan, valsheid in geschrift heeft gepleegd en gebruik heeft gemaakt van een vals geschrift.

De rechtbank is van oordeel dat de belangen van verdachte door de werkwijze van de politie en van de officier van justitie benadeeld zijn. Ontlastende stukken zijn niet in het dossier van de rechtbank beland, maar door de verdediging aangevuld, terwijl het Openbaar Ministerie langdurig de beschikking heeft gehad ver dit relevante materiaal. Op meer fronten is onderzoek achterwege gelaten. Dit is voor de rechtbank, gelet op de verweren die verdachte reeds in een zeer vroeg stadium naar voren heeft gebracht en waarbij zij later nadrukkelijk persisteerde, onbegrijpelijk en verwijtbaar.


De rechtbank verklaart het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk, omdat het recht van de verdachte op een eerlijk proces, zoals neergelegd in artikel 6 van het EVRM grof en onherstelbaar in het gedrang is gekomen. Ook in algemene zin is het beginsel in het gedrang gekomen, dat de burger moet kunnen vertrouwen op een zorgvuldig handelende overheid. Het een en ander kan naar het oordeel van de rechtbank niet op een minder vergaande manier worden rechtgetrokken dan door middel van het niet-ontvankelijk verklaren van het Openbaar Ministerie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten