Rechtbank vernietigt strafontslag politieagent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Rechtbank vernietigt strafontslag politieagent
Maastricht, 22 november 2016

De Brunssumse politieagent die politieinformatie aan een kennis verstrekte, heeft daarvoor ten onrechte een onvoorwaardelijk strafontslag gekregen, zo oordeelt de rechtbank vandaag.

Achtergrond van de zaak

De zaak begon te lopen in 2012. De bekende van de politieagent benaderde hem, omdat hij het vermoeden had dat hij werd opgelicht door buitenlandse zakenpartners. De politieagent liet daarop de politiesystemen raadplegen en mailde zijn kennis de gevraagde informatie. Daarop volgde een strafontslag.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat sprake is van plichtsverzuim. De politieagent had de vertrouwelijke informatie niet met zijn bekende mogen delen. Daarnaast wordt de politieagent terecht verweten dat hij de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt. Van de andere kant heeft de politieagent steeds gehandeld vanuit zijn taak als politiefunctionaris. Hij heeft van de vertrouwelijke informatie geen oneigenlijk gebruik gemaakt. Daarnaast heeft de bekende van de politieagent geen voordeel van de verstrekte informatie gehad en derden zijn niet benadeeld. Het strafontslag staat daarom niet in verhouding tot het plichtsverzuim. Het beroep is gegrond en de korpschef van de politie zal een nieuwe beslissing moeten nemen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten