Rechtmatige inverzekeringstelling Aïcha

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Rechtmatige inverzekeringstelling Aïcha
Maastricht, 21 november 2014

Vandaag heeft de rechter-commissaris de rechtmatigheid van de inverzekeringstelling van de negentienjarige Aïcha getoetst. De rechter-commissaris heeft deze rechtmatig bevonden. Hieronder een aantal vragen over de inverzekeringstelling in deze zaak.

Waarom heeft de rechter-commissaris de inverzekeringstelling getoetst?

Iedere verdachte die aangehouden wordt en in verzekering wordt gesteld door de politie, moet uiterlijk binnen drie dagen en vijftien uur na de aanhouding worden voorgeleid voor de rechter-commissaris. Dit is in de wet voorgeschreven.

Wat toetst de rechter-commissaris?

De rechter-commissaris toetst of de inverzekeringstelling rechtmatig is. Die toets valt uiteen in een aantal vragen. De rechter-commissaris dient onder andere na te gaan of iemand terecht als verdachte is aangemerkt en of er sprake is van een verdenking van een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan.

Wat gaat er nu gebeuren?

De inverzekeringstelling duurt drie dagen en kan door de officier van justitie worden verlengd met nog eens drie dagen.


Als de officier van justitie het nodig vindt dat de verdachte nog langer wordt vastgehouden, dan kan de officier van justitie de rechter-commissaris vragen de verdachte in bewaring te stellen. De bewaring duurt maximaal 14 dagen. Na verstrijking van de termijn van de bewaring kan de officier van justitie de raadkamer van de rechtbank vragen om de verdachte nog langer vast te houden. 

Zijn de zittingen bij de rechter-commissaris en de raadkamer openbaar?

Nee, deze zittingen vinden achter gesloten deuren plaats.

Uitspraken

Meest gelezen berichten