Reconstructie in strafzaak schietpartij coffeeshop Heerlen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Reconstructie in strafzaak schietpartij coffeeshop Heerlen
Maastricht, 18 april 2017

Op 11 november 2015 heeft de rechtbank Limburg een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor het plegen van een ramkraak, 4 bedrijfsinbraken, opzet heling van een auto en 4 keer tanken zonder te betalen. Bij de beraadslaging is de rechtbank echter tot het oordeel gekomen dat het onderzoek onvolledig is geweest voor wat de tenlastegelegde feiten betreft die zich op 22 augustus 2013 in Heerlen hebben voorgedaan. De rechtbank heeft het onderzoek daarom heropend en bepaald dat een reconstructie moet plaatsvinden. Deze vindt plaats op donderdag 20 april 2017 vanaf 15.00 uur.

Wat is er op 22 augustus 2013 in Heerlen gebeurd?

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich die dag willen onttrekken aan een aanhouding. Daarbij zou hij met zijn auto op verschillende agenten zijn ingereden en twee auto’s hebben vernield, aldus de officier van justitie. Verdachte zelf heeft tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak verklaard dat hij niet wist dat de mannen die - terwijl hij in zijn auto zat - op hem af kwamen politieagenten waren die hem wilden aanhouden. Hij had wel gehoord dat door deze mannen “eruit, eruit” werd geroepen, maar niet dat er ook “politie, politie” werd geroepen. Hij stelt dat hij evenmin heeft gezien dat het om medewerkers van de politie ging en raakte naar zijn zeggen in hevige paniek toen de mannen op hem afkwamen. Hij wilde zichzelf in veiligheid brengen en is daarom weggereden.

De rechtbank is van oordeel dat het voor de toetsing van de aannemelijkheid van de verklaring van verdachte nodig is nader onderzoek te verrichten in de vorm van een reconstructie. De gebeurtenis van 22 augustus 2013 is weliswaar - zonder geluid - vastgelegd op enkele camera’s (deze camerabeelden zijn ook tijdens de zitting getoond), maar de rechtbank acht zich onvoldoende in staat om aan de hand van die camerabeelden een oordeel te vormen over de verklaring die verdachte op zitting heeft gegeven.

Wat gaat er tijdens de reconstructie gebeuren?

Tijdens de reconstructie zullen de verdachte, een getuige en leden van de arrestatie eenheid afzonderlijk van elkaar naspelen wat er volgens hen op de bewuste avond is gebeurd. Daarbij worden zoveel mogelijk de omstandigheden van destijds gecreëerd. Zo zullen de leden van het arrestatie eenheid dezelfde kleding dragen als destijds, wordt in de auto van de verdachte dezelfde muziek op hetzelfde volume afgespeeld en wordt rekening gehouden met de lichtintensiteit op de avond van 22 augustus 2013. De reconstructie wordt gefilmd en betrokkenen, zoals de voorzitter van de rechtbank, de officier van justitie en de raadsman, kunnen de reconstructie op afstand volgen.

Wie mag er bij de reconstructie zijn?

Tijdens de reconstructie worden ordemaatregelen getroffen. Dit houdt onder andere in dat de locatie door de politie wordt afgezet en beveiligd en geen publiek wordt toegelaten.
Leden van de schrijvende pers zijn in beperkte mate welkom. Deze kunnen zich tot 20 april 2017 12.00 uur aanmelden bij team Communicatie van de rechtbank, via rechtbanklimburg@rechtspraak.nl. Aanmelding is pas definitief na bevestiging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten