Sluiten woningen Bandidos terecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Sluiten woningen Bandidos terecht
Roermond, 21 juli 2015

De voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag twee uitspraken gedaan over de sluiting van woningen van leden van motorclub Bandidos. De burgemeesters van de betrokken gemeenten willen de woningen sluiten vanwege drugs die in de woningen werden aangetroffen. Verzoekers wilden de sluiting voorkomen.

Woningsluiting na aantreffen harddrugs in woning Echt-Susteren

In de voorlopige voorziening naar aanleiding van het besluit van de burgemeester van Echt-Susteren om een woning te sluiten voor drie maanden na het aantreffen van harddrugs in de woning, heeft de rechtbank het verzoek afgewezen. De bewoonster van de woning betwist niet dat er een hoeveelheid harddrugs in de woning aanwezig was die de op grond van het drugsbeleid van de gemeente toegestane hoeveelheid voor eigen gebruik ruimschoots overschreed. Dat zij niets van deze drugs afwist en dat haar partner momenteel in detentie zit, doet niet af aan de bevoegdheid van de burgemeester om tot sluiting over te gaan. De persoonlijke verwijtbaarheid van de bewoner(s) speelt daarbij namelijk geen rol.

Woningsluiting na aantreffen softdrugs in woning Roermond

In de voorlopige voorziening naar aanleiding van het besluit van de burgemeester van Roermond om een woning te sluiten voor één maand na het aantreffen van softdrugs in de woning, heeft de rechtbank het verzoek afgewezen. De bewoner van de woning betwist niet dat er een grote hoeveelheid softdrugs in de woning aanwezig was die de op grond van het drugsbeleid van de gemeente toegestane hoeveelheid voor eigen gebruik ruimschoots overschreed. Voor zover hij heeft gesteld dat deze drugs uitsluitend voor eigen medicinaal gebruik waren bestemd, ter bestrijding van pijnklachten, heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat de bewoner niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij om medische redenen een dusdanig grote hoeveelheid softdrugs thuis in voorraad diende te hebben. Dat buurtbewoners een verklaring hebben ondertekend dat zij geen drugsgerelateerde overlast van de bewoner dan wel rondom de woning hebben ervaren, is voor de toepassing van de sluitingsbevoegdheid van de burgemeester niet relevant omdat artikel 13b van de Opiumwet in de eerste plaats gaat over het tegengaan van drugshandel.

Uitspraken:

ECLI:NL:RBLIM:2015:6139

ECLI:NL:RBLIM:2015:6138

 

Uitspraken

Meest gelezen berichten