Sluiting woning Bandidos-president onterecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Sluiting woning Bandidos-president onterecht
Roermond, 21 januari 2016

De burgemeester van Echt-Susteren was niet bevoegd om de woning van de president van de Bandidos in maart 2014 te sluiten, oordeelt de rechtbank Limburg. Het beroep tegen deze sluiting is daarom gegrond verklaard. De burgemeester besloot destijds de woning voor 3 maanden te sluiten, nadat onbekenden explosieven naar de woning hadden gegooid. De bewoner, net geïnstalleerd als president van MC Bandidos, ging in beroep.

Oordeel van de rechtbank

Sluiting van een woning op basis van artikel 174a van de Gemeentewet kan alleen als er sprake is geweest van 'gedragingen in de woning' die tot de verstoring van de openbare orde hebben geleid. Daarvan is hier geen sprake geweest. Vast staat namelijk dat de verstoring van de openbare orde het gevolg was van explosieven die richting de woning werden gegooid. Dit zijn geen gedragingen in de woning, maar gedragingen buiten de woning. Hoewel de sluiting op zichzelf begrijpelijk was, geeft de wet hiervoor in dit geval geen mogelijkheid. De burgemeester was dus niet bevoegd de woning te sluiten en het beroep is gegrond.

Uitspraken

Meest gelezen berichten