Stoeptegelgooier een jaar naar psychiatrisch ziekenhuis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Stoeptegelgooier een jaar naar psychiatrisch ziekenhuis
Maastricht, 01 augustus 2017

De rechtbank heeft bepaald dat een 41-jarige man uit Sittard gedurende een jaar behandeld moet worden in een psychiatrisch ziekenhuis. De man heeft op 9 februari 2017 een stoeptegel vanaf een brug gegooid op de Middenweg in Sittard-Geleen en enige momenten later geweld toegepast op de inzittenden van de auto en enkele getuigen. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Oordeel van de rechtbank

De verdachte heeft een zware stoeptegel vanaf een brug op een drukke weg gegooid. De tegel is op een op die weg rijdende auto gevallen. Als gevolg van de klap is de auto fors beschadigd. De twee inzittenden van de auto zijn met de schrik vrijgekomen.
De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een poging tot doodslag op beide inzittenden van de auto.

Nadat de inzittenden van de auto en enkele getuigen de verdachte probeerden aan te houden, heeft hij zich met geweld hiertegen verzet. Hierbij heeft hij met een mes gestoken, geslagen en geschopt.
De rechtbank oordeelt dat hier sprake was van een poging tot zware mishandeling en mishandeling.

Volledig ontoerekeningsvatbaar en hoog recidiverisico

De verdachte heeft de feiten gepleegd onder invloed van een psychose en wordt volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. De verdachte is dan ook niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging.

De deskundigen hebben geconcludeerd dat er sprake is van een hoog recidiverisico, als de verdachte niet wordt behandeld. Gelet op de bewezenverklaarde feiten en het hoge recidiverisico, is de rechtbank van oordeel dat verdachte een gevaar oplevert voor de algemene veiligheid van personen.

De verdachte zal daarom gedurende een jaar behandeld worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook moet de verdachte de schade aan de slachtoffers betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten