Symposium Jeugdrecht over nieuwe Jeugdwet: hoe werkt de wet in de praktijk?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Symposium Jeugdrecht over nieuwe Jeugdwet: hoe werkt de wet in de praktijk?
Maastricht, 05 oktober 2015

Per 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet van kracht: gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de Jeugdhulp van 0 tot 18 jaar. In de praktijk levert dit echter nog veel onduidelijkheden op, zo ook in de procedures bij de rechter. Rechtbank Limburg organiseert daarom op woensdagmiddag 7 oktober 2015, tijdens de Week van de Opvoeding, het symposium Jeugdrecht: een ontmoeting tussen betrokkenen in de jeugdzorg en de Rechtspraak. Doel van deze bijeenkomst is ontmoeting en uitwisseling, maar nog belangrijker is het bespreken van knelpunten en hoe de procedure bij de rechter beter te laten verlopen.

Unieke ontmoeting

Tweehonderd aanmeldingen zijn binnen. Van politici, burgemeesters, wethouders, ambtenaren, advocaten, jeugdhulpverleners en medewerkers van politie, tot aan Openbaar Ministerie Raad voor de Kinderbescherming en Rechtspraak. Dit is uniek, want niet eerder kwamen zo diverse groepen in deze getale bij elkaar om in alle openheid met de Rechtspraak te praten over het civiele en strafrechtelijk proces in het jeugdrecht.

Naspelen jeugdzitting

Het symposium biedt een unieke kans om te zien hoe een zitting bij de jeugdrechter verloopt. Naast een aantal lezingen, worden ook jeugdzittingen (civiel en straf) nagespeeld. De zittingen zullen op verschillende momenten worden stilgelegd, waarbij er ook de mogelijkheid is tot het stellen van vragen aan de deelnemers van het rollenspel. Ruimte die er in de dagelijkse rechtspraktijk helaas niet is.

Informatiemarkt

Tevens is er een ontmoetingsmarkt waar diverse organisaties zich presenteren. Tijdens deze informatiemarkt wordt onder andere aandacht besteed aan trajecten waarnaar de rechtbank kan doorverwijzen in situaties als bijvoorbeeld vechtscheidingen. Een van die trajecten is het Begeleide OmgangsRegeling (BOR)-project dat in 2013 door de provincie Limburg is opgezet en dat per 1 januari 2016 dient over te gaan naar de gemeenten.

Locatie en tijdstip

Het symposium wordt met medewerking van de Provincie Limburg georganiseerd en vindt dan ook plaats in het Provinciehuis van Limburg, het Gouvernement aan de Maas te Maastricht. Het symposium start om 13.30 uur.

Uitspraken

Meest gelezen berichten