Tijdelijke sluiting café Dug-Out terecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Tijdelijke sluiting café Dug-Out terecht
Roermond, 05 juni 2015

De voorzieningenrechter van rechtbank Limburg heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak over de sluiting van café Dug-Out in Sittard. De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot opheffing van de sluiting van het café afgewezen.

Op 7 mei was er bij het café een confrontatie tussen leden van motorclub Red Devils en motorclub Bandidos. Op en rondom het terras van het café was een vechtpartij en vanuit het café werd geschoten. Dit was voor de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen aanleiding om het café onmiddellijk voor drie maanden te sluiten. Volgens de burgemeester bestaat er een risico dat de gebeurtenis van 7 mei 2015 zich zal herhalen, zodat de openbare orde en veiligheid bedreigd worden. De exploitant van het café is het niet eens met de sluiting. Zij stelt dat de gebeurtenis niet haar schuld is en dat zij door de sluiting van haar café in ernstige financiële problemen komt.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de tijdelijke sluiting van het café gerechtvaardigd is. De gebeurtenis op 7 mei was een ernstig incident. Hiervan gaat een reële dreiging van verstoring van de openbare orde uit. Er is bovendien een reëel risico op herhaling van het incident. Uit een politierapportage blijkt namelijk van toenemende spanningen tussen de betrokken motorclubs en van een mogelijke nieuwe confrontatie. De burgemeester heeft verder een verband kunnen aannemen tussen het café en de confrontatie op 7 mei. Het café was lange tijd een ontmoetingsplek van motorclub Red Devils. Daarnaast was de partner van de exploitant van het café bij het geweld op 7 mei betrokken en stond hij in de exploitatievergunning als één van de leidinggevenden vermeld. Het was met andere woorden niet toevallig dat juist bij de Dug-Out de confrontatie van 7 mei plaatsvond.

Niet van belang is de vraag of verzoekster als exploitant van het café iets te verwijten viel. De vraag is slechts of de sluiting nodig is ter bescherming van de openbare orde en veiligheid. Aan het feit dat de exploitant door de sluiting financieel nadeel zal leiden, heeft de burgemeester minder gewicht hoeven toekennen dan aan het algemene belang bij sluiting. De voorzieningenrechter heeft daarom het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening afgewezen.


Uitspraken: ECLI:NL:RBLIM:2015:4771

Uitspraken

Meest gelezen berichten