Twee jaar cel voor verduistering en witwassen van ruim 300.000 euro

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Twee jaar cel voor verduistering en witwassen van ruim 300.000 euro
Maastricht, 18 oktober 2017

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 44-jarige man uit Maastricht veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden. De rechtbank acht bewezen dat hij in zijn functie als financieel adviseur zich tot 5 keer toe schuldig heeft gemaakt aan verduistering van gelden, voor een totaalbedrag van 228.688,49 euro. Ook veroordeelt de rechtbank hem voor het witwassen van een geldbedrag 86.417,43 euro. De man heeft de verduisteringen gedeeltelijk bekend.

Als financieel adviseur heeft hij zijn slachtoffers voorgespiegeld dat zij hun geld op een rekening met een hoge renteopbrengst konden storten. De verdachte gaf het geld vervolgens grotendeels uit aan kosten voor zijn onderneming en voor privé doeleinden, waaronder zijn eigen salaris. De onderneming van de verdachte draaide met verlies. De verdachte had van meet af aan geen spaardoel voor ogen. Hij trok het geld aan om er zelf van te leven. Ook heeft de verdachte grote contante geldbedragen witgewassen. Het totale benadelingsbedrag van de verduisteringen en van het witwassen bedraagt ruim 300.000 euro.

​Spaarovereenkomst

Particulieren waarmee de man eerder een vertrouwensband had opgebouwd, sloten een spaarovereenkomst met de verdachte, omdat zij dachten dat hij deskundig en oprecht was. De verdachte heeft misbruik gemaakt van dit in hem gestelde vertrouwen. De verdachte heeft bij zijn praktijken in het geheel geen rekening gehouden met de grote financiële en emotionele gevolgen voor zijn slachtoffers. De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat de verdachte niet uit eigen beweging is gestopt, maar pas nadat aangifte tegen hem was gedaan.

Onttrokken aan toezicht overheid

Buiten de officiële banken om heeft hij van particulieren geld aangetrokken en ter beschikking gehad. Hij heeft zich daardoor aan het toezicht van de overheid onttrokken. De slachtoffers konden geen gebruik maken van het officiële garantiestelsel. Verder heeft de verdachte door het witwassen van crimineel vermogen een bijdrage geleverd aan het faciliteren van de onderliggende criminaliteit.

Gebrek aan bewijs

De rechtbank heeft de man wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken voor het medeplegen van het gebruik van een valse leenovereenkomst en van een poging tot het medeplegen van oplichting van de rechtbank Limburg in het kader van een juridische procedure.

Uitspraken

Meest gelezen berichten