Verbod huisvesten arbeidsmigranten in recreatiepark Elfenmeer blijft in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Verbod huisvesten arbeidsmigranten in recreatiepark Elfenmeer blijft in stand
Roermond , 22 december 2017

De voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag uitspraak gedaan in bestuursrechtelijke kort gedingen die de eigenaar van vakantiepark Elfenmeer in Herkenbosch en 2 huurders van bungalows en stacaravans hadden aangespannen tegen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen. In een deel van de bungalows en stacaravans worden arbeidsmigranten gehuisvest.

Van de gemeente moet dat gebruik vóór 2 januari 2018 worden gestaakt anders moeten de verhuurder en huurders aan de gemeente dwangsommen betalen van 30.000 euro per kalendermaand dat het verbod om arbeidsmigranten te huisvesten wordt overtreden met een maximum van 300.000 euro.

Oordeel van de rechter

De voorzieningenrechter is het met de gemeente eens dat de huisvesting van arbeidsmigranten op het recreatieterrein in strijd is met het bestemmingsplan. Nu dit illegaal is en daarvoor geen ontheffing kan worden verleend, is de gemeente in wezen verplicht om daartegen handhavend op te treden. De voorzieningenrechter is van mening dat de financiële belangen van de bedrijven die baat hebben bij de huisvesting, niet aan handhaving in de weg staan. Ook is de gestelde termijn om met de overtredingen te stoppen niet te kort en zijn de dwangsommen, gelet op het financieel voordeel van de verhuurders, niet te hoog.

De verzoeken om de dwangsombesluiten te schorsen zijn daarom afgewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten