Veroordeling tot celstraf en heropening onderzoek voor houden reconstructie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordeling tot celstraf en heropening onderzoek voor houden reconstructie
Maastricht, 11 november 2015

Bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht, vond op 28 oktober 2015 de inhoudelijke behandeling plaats van de strafzaak tegen de 24-jarige G.K. De rechtbank heeft vandaag uitspraak in deze zaak gedaan. G.K. werd, naast een groot aantal vermogensdelicten, verdacht van een poging tot zware mishandeling c.q. de bedreiging van een aantal politieagenten op 22 augustus 2013 in Heerlen, door met een auto op die agenten in te rijden.

Veroordeling

De rechtbank acht het merendeel van de tenlastegelegde feiten bewezen. De rechtbank veroordeelt G.K. tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor het plegen van een ramkraak, vier bedrijfsinbraken, opzet heling van een auto en vier keer tanken zonder te betalen.

Heropening

Bij de beraadslaging is de rechtbank tot het oordeel gekomen dat het onderzoek onvolledig is geweest voor wat betreft de tenlastegelegde feiten die zich op 22 augustus 2013 in Heerlen hebben voorgedaan. Volgens de officier van justitie heeft G.K. zich die dag willen onttrekken aan een aanhouding. Daarbij zou hij met zijn auto op verschillende agenten zijn ingereden en twee auto’s hebben vernield, aldus de officier van justitie.
G.K. heeft tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak verklaard dat hij niet wist dat de mannen die op hem af kwamen - terwijl hij in zijn auto zat - politieagenten waren die hem wilden aanhouden. Hij had wel gehoord dat door deze mannen “eruit, eruit” werd geroepen, maar niet dat er ook “politie, politie” werd geroepen. G.K. stelt dat hij evenmin heeft gezien dat het om medewerkers van de politie ging. G.K. raakte naar zijn zeggen in hevige paniek toen de mannen op hem afkwamen. Hij wilde zichzelf in veiligheid brengen en is daarom weggereden.

Reconstructie

De rechtbank is van oordeel dat het voor de toetsing van de aannemelijkheid van de verklaring van G.K. nodig is nader onderzoek te verrichten in de vorm van een reconstructie. De gebeurtenis van 22 augustus 2013 is weliswaar - zonder geluid - vastgelegd op enkele camera’s (deze camerabeelden zijn ook tijdens de zitting getoond), maar de rechtbank acht zich onvoldoende in staat om aan de hand van die camerabeelden een oordeel te vormen over de geloofwaardigheid van de verklaring van G.K. De rechtbank zal het onderzoek daarom heropenen en een vervolgzitting plannen waarop met de officier van justitie en de verdediging zal worden besproken hoe de reconstructie wordt vormgegeven.

Uitspraken: ECLI:NL:RBLIM:2015:9474

Uitspraken

Meest gelezen berichten