Veroordeling voor dodelijk verkeersongeval met aanhangwagen in Wellerlooi

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordeling voor dodelijk verkeersongeval met aanhangwagen in Wellerlooi
Roermond, 10 december 2014

Op 7 mei 2013 vond in Wellerlooi een vreselijk verkeersongeval plaats. Twee wandelende grootouders, hun zoon en schoondochter en hun twee kleinkinderen werden op een 60-kilometer weggetje voorbijgereden door een bedrijfsauto met aanhangwagen. Op dat moment stak een ijzeren rek van de aanhangwagen naar buiten. Het rek maaide langs de wandelende familie. Grootmoeder werd voor de ogen van haar man meegesleurd en overleed. De schoondochter liep een breuk op aan de linker heup.

De vraag is of verdachte erg onvoorzichtig heeft gereden en welke straf hij moet krijgen.

Vastgestelde feiten

De rechtbank stelt het volgende vast:
- verdachte bestuurde op 7 mei 2013 een bedrijfsauto met aanhangwagen op de Geysselberg te Wellerlooi;
- de aanhangwagen was geladen met ‘oud ijzer’, onder andere tonnen, bussen, buizen, prikkeldraad, een oven en twee ijskasten;
- de lading bestond uit onregelmatige, losse onderdelen. De stapel stak hoog uit boven de rand van de aanhangwagen;
- de lading was over de lengte van de aanhanger met drie spanbanden vastgemaakt;
- de lading is blijkbaar zodanig gaan werken, dat de middelste spanband niet langer onder spanning stond, los kwam te hangen en dus niet langer functioneerde;
verdachte had de lading niet met een net afgedekt;
verdachte is op de Geysselberg de groep voetgangers voorbij gereden;
- op dat moment stak een ijzeren biggenrek voor een deel van de aanhangwagen;
- grootmoeder is door dit uitstekende biggenrek geraakt en daardoor overleden;
- de schoondochter is door dit uitstekende biggenrek geraakt en heeft een breuk van de linker heupkom in het bekken opgelopen.

Conclusie van de rechtbank

De wet zegt dat lading zodanig moet zijn vastgemaakt dat ze bij normaal remmen, hobbelen, uitwijken en dergelijke niet van de aanhanger kan vallen. Daarnaast moet losse lading voor de zekerheid zodanig worden afgedekt dat ze niet van de aanhanger kan vallen. In de praktijk gebeurt dit door spanbanden en door netten. Verdachte had maar 3 spanbanden gebruikt en geen net, terwijl extra spanbanden en een net gewoon in de auto lagen.

Verdachte is een intensieve verkeersdeelnemer en heeft dit soort vrachten vaker vervoerd. Hij had kunnen begrijpen dat het gevaarlijk is om met lading te rijden die niet goed is vastgemaakt en afgedekt. Net als de officier van justitie vindt de rechtbank dit aanmerkelijk onvoorzichtig.

Verdachte verdient straf voor dit gedrag.

Door hem is een vrouw voor de ogen van haar man van het leven beroofd en is een andere vrouw (de schoondochter) gewond geraakt. Verdachte heeft dit natuurlijk niet gewild en is zelf volledig van de kaart door wat gebeurd is.

Strafmaat

De rechtbank moet kiezen tussen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf (de officier van justitie heeft vier maanden gevraagd) of een taakstraf (zoals de reclassering en de advocaat bepleiten). De mate van schuld, de gevolgen voor de slachtoffers en hun nabestaanden in acht nemend, maar ook lettend op de persoonlijke omstandigheden van verdachte, zal de rechtbank volstaan met het opleggen van de hoogst mogelijke taakstraf. Verdachte is een man van 60 jaar die nog nooit veroordeeld is voor overtredingen in het verkeer. Naast de taakstraf zal verdachte 1 jaar lang niet mogen rijden.

Beslissing rechtbank

De rechtbank heeft verdachte veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 240 uur en een rijontzegging van één jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten