Veroordelingen in mega hennepzaak 65-Audi

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordelingen in mega hennepzaak 65-Audi
Roermond, 18 mei 2016
Vier mannen en een vrouw zijn in de megazaak 65-Audi door de rechtbank Limburg veroordeeld voor grootschalige hennepteelt, deelname aan een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrift en oplichting. De feiten speelden zich af in 2011 en eerder. Eén verdachte werd vrijgesproken.

Betrouwbaarheid van verklaring medeverdachte

Slechts één van de verdachten (F.Ü.) heeft tijdens het onderzoek belastende verklaringen afgelegd over zichzelf en zijn medeverdachten. De anderen zwegen of ontkenden. Volgens de verdediging van de andere verdachten was F.Ü. geen betrouwbare getuige omdat hij wisselend verklaarde. Hij zou die verklaring alleen hebben afgelegd, omdat hij bescherming van de overheid wilde krijgen nadat hij zichzelf in de nesten had gewerkt bij diverse schuldeisers. De rechtbank acht zijn verklaringen wel betrouwbaar, omdat ze worden ondersteund door diverse andere bewijsmiddelen en heeft die verklaringen dan ook gebruikt voor het bewijs. Mede op basis van zijn verklaringen,  in combinatie met tapgesprekken, observaties en financieel onderzoek heeft de rechtbank vijf van de zes verdachten veroordeeld voor verschillende strafbare feiten.

Straffen

De 32-jarige T.T. wordt gezien als leidinggevende van de criminele organisatie en is wegens grootschalige hennepteelt, hennephandel, deelname aan een criminele organisatie, witwassen, elektriciteitsdiefstal, valsheid in geschrift en oplichting van een aantal ondernemers veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaren.
 
De 32-jarige F.Ü. wordt gezien als handlanger van T.T. en is wegens grootschalige hennepteelt, deelname aan een criminele organisatie, witwassen, elektriciteitsdiefstal, valsheid in geschrift, verduistering, oplichting van diverse ondernemers en diverse asbestmisdrijven veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 42 maanden. Hij moet samen met mededader T.T. ruim 50.000 euro schadevergoeding betalen aan verschillende slachtoffers.

De 57-jarige K.T. wordt door de rechtbank gezien als witwasser van het door zijn zoon, T.T., verdiende drugsgeld. Hij is wegens witwassen en een asbestmisdrijf veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar. Hij is vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrift.

De 30-jarige A.T., dochter van K.T. en zus van T.T., werd door het Openbaar Ministerie ook een rol in de criminele organisatie en witwasconstructies verweten, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Zij is dan ook van alle feiten vrijgesproken.

De 59-jarige P.C. noemde zichzelf de ‘facilitator’ die op verzoek van T.T. en K.T. valse documenten opmaakte voor het aanvragen van hypotheken en financieringen van auto’s. Hij is voor valsheid in geschrift en een hennepplantage veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaren. Hij is vrijgesproken van elektriciteitsdiefstal, deelname aan een criminele organisatie en witwassen.

De 34-jarige S.Ö., zus van F.Ü., is wegens haar betrokkenheid bij een hennepkwekerij veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 180 uren met een proeftijd van twee jaren. Zij is vrijgesproken van elektriciteitsdiefstal, deelname aan een criminele organisaties en witwassen.

Door het grote tijdsverloop sinds de aanvang van het onderzoek in 2011 zijn de opgelegde straffen lager dan gebruikelijk in dit soort zaken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten