Veroordelingen openlijke geweldpleging Venlo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordelingen openlijke geweldpleging Venlo
Maastricht, 08 september 2014

De rechtbank heeft vandaag negen mannen en vier vrouwen uit de buurt van Venlo veroordeeld voor de openlijke geweldpleging op 12 november 2013 bij de woningstichting Woonwenz in Venlo.

Aanleiding voor het geweld was een jarenlang slepend conflict tussen één van de verdachten en de woningstichting en de gemeente Venlo over de ontruiming van een standplaats op een woonwagenkamp in Venlo.
De 13 verdachten zijn op de dag van de ontruiming naar het kantoor van Woonwenz gegaan, dat uit voorzorg de hele dag gesloten was. Ze hebben daar de gesloten toegangspoort geforceerd en zijn het terrein opgegaan, waarbij uiteindelijk vier beveiligers en één lid van de mobiele eenheid (ME) verwondingen hebben opgelopen en vernielingen werden aangericht. 

De opgelegde straffen variëren van 60 uur werkstraf tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk. De rechtbank heeft aan een aantal verdachten een fors hogere straf opgelegd dan de officier van justitie had geëist, omdat de rechtbank de rol van de verschillende individuele verdachten anders beoordeelt dan de officier van justitie.
 
Bij de strafoplegging is nadrukkelijk géén rekening gehouden met het achterliggende conflict tussen de woonwagenbewoner en de woningstichting. Volgens de rechtbank is op zich invoelbaar dat dit conflict frustraties en emoties oproept bij de bewoners, maar een rechtvaardiging voor het gebruik van geweld kan dit nooit zijn.
 
De verdachten zijn ook veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan een aantal slachtoffers. De vordering van de woningstichting van ruim € 400.000,- is voor het grootste gedeelte afgewezen. Onder meer de kosten van de beveiliging van het kantoorpand in de maanden voorafgaande aan de ontruiming, kunnen volgens de rechtbank in de strafzaken niet op de verdachten verhaald worden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten