Veroordelingen voor drugstransporten naar Duitsland en deelname aan criminele organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordelingen voor drugstransporten naar Duitsland en deelname aan criminele organisatie
Roermond, 17 november 2017

Rechtbank Limburg heeft vandaag aan 5 mannen uit Venlo en omgeving straffen opgelegd van 30 maanden tot 5 jaar. Van november 2014 tot en met mei 2015 vormden zij een criminele organisatie die bijna dagelijks bezig was met grensoverschrijdende transporten van softdrugs en (in mindere mate) harddrugs. In het zwaarste geval ging het om deelname aan 14 transporten van softdrugs, waarbij in 3 gevallen ook harddrugs werden vervoerd.

De contacten met de Duitse afnemer verliepen via sms-verkeer. De transporten werden gedaan met een auto, waarin een geheime bergplaats was gemaakt die alleen met een bijzondere sleutel kon worden geopend. Eén drugstransport werd uiteindelijk onderschept. Het bewijs voor de overige transporten is vooral afkomstig van afgetapt intensief telefoonverkeer, observaties en  verklaringen van getuigen.

Verdachte 1

De verdachte die verantwoordelijk was voor het maken van afspraken met de Duitse afnemer over hoeveelheden, prijzen en datums en die de coördinatie had over de aanvoer, het transport en de aflevering is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De rechtbank heeft daarnaast de opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis bevolen.

Verdachte 2

De rechtbank legt ook een gevangenisstraf van 5 jaar op aan de verdachte die zich bezig hield met het zoeken, kopen, vervoeren, laten maken van de verdovende middelen en die zich bemoeide met het aansturen van de koeriers en met de beschikbaarheid van de loods. De rechtbank heeft daarnaast de opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis bevolen.

Verdachte 3

Degene die zorgde voor de aanvoer van de softdrugs en zorgde voor de aansturing van de koeriers krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar. De rechtbank heeft bij het opleggen van deze straf ook meegewogen dat deze persoon op 7 juli 2015 een verboden veerdrukpistool voorhanden had.

Verdachte 4

De rechtbank veroordeelt de leverancier van de harddrugs tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De rechtbank heeft bij het opleggen van deze straf meegewogen dat deze persoon op 7 juli 2015 ruim een kilo hennep, ruim 2 kilo versnijdingsmiddel voor cocaïne en 12 kogelpatronen voorhanden heeft gehad. Voor betrokkenheid van deze persoon bij de export in softdrugs is onvoldoende bewijs en de verdachte wordt hiervan vrijgesproken. De rechtbank heeft daarnaast de opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis bevolen. Deze verdachte wordt daarnaast (in een apart vonnis) veroordeeld tot 1 maand gevangenisstraf voor openlijke geweldpleging. Dit feit is gepleegd terwijl de verdachte was geschorst uit voorlopige hechtenis.

Verdachte 5

De verdachte die de loods ter beschikking heeft gesteld en bij wie op 16 april 2015 een in werking zijnde hennepkwekerij is aangetroffen, krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden. De rechtbank heeft bij het opleggen van deze straf meegewogen de aangetroffen hennepkwekerij en de diefstal van elektriciteit daarvoor.

Uitspraken

Meest gelezen berichten