Vier vragen over de strafzaak naar aanleiding van mishandeling in Gulpen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Vier vragen over de strafzaak naar aanleiding van mishandeling in Gulpen
Maastricht, 19 september 2014

Op dinsdag 23 september 2014 buigt de meervoudige kinderkamer te Maastricht zich over een mishandelingszaak te Gulpen d.d. 2 mei 2014.

Hoeveel verdachten staan terecht op 23 september en wat wordt hen verweten?

Voor deze zaak zijn 4 verdachten gedagvaard, variërend in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Aan allen wordt openlijk geweld op de openbare weg tenlastegelegd. Aan één verdachte wordt door het Openbaar Ministerie als strafverzwarende omstandigheid toegevoegd dat het slachtoffer door het handelen van deze verdachte lichamelijk letsel heeft opgelopen.

Is de zitting openbaar?

Alle verdachten in deze zaak zijn minderjarig. Voor minderjarige verdachten gelden deels andere procesregels dan voor volwassenen. Zo vindt de behandeling van de strafzaak bij minderjarigen achter gesloten deuren plaats. Dat wil zeggen dat alleen ouders, hulpverlener(s), advocaat en de benadeelde partij (slachtoffer) op de zitting aanwezig mogen zijn. Pers en andere belangstellenden zijn dus niet welkom tijdens deze zitting.

Wanneer wordt uitspraak gedaan in deze zaak?

De uitspraak volgt twee weken na sluiting van het onderzoek. In deze zaak wordt de uitspraak verwacht op dinsdag 7 oktober om 13.30 uur. De uitspraak in deze zaak is wel openbaar.

Wat is de maximale gevangenisstraf voor minderjarigen?

De maximale gevangenisstraf voor 16 tot 18-jarigen is twee jaar jeugddetentie. Voor jongeren tussen de 12 en de 15 jaar is dat maximaal één jaar.
Jongeren die veroordeeld zijn tot jeugddetentie komen in een justitiële jeugdinrichting. In detentie moeten de jongeren naar school en krijgen zij les in bijvoorbeeld het aanleren van sociale vaardigheden en beter omgaan met woede.

Uitspraken

Meest gelezen berichten