Voorwaardelijke gevangenisstraf voor overtreden Arbeidsomstandighedenwet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Voorwaardelijke gevangenisstraf voor overtreden Arbeidsomstandighedenwet
Maastricht, 05 december 2014

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 54-jarige man uit Elsloo veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet. Zijn bedrijf krijgt een boete opgelegd van € 15.000,--.

Verdachte is eigenaar van een timmerfabriek in Elsloo waar in maart 2012 een explosie heeft plaatsgevonden. Bij de explosie die gevolgd werd door een brand kwam een achttienjarige stagiair om het leven.

Strafeis

De officier van justitie heeft geëist dat de rechtbank aan de eigenaar van de timmerfabriek een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden zal opleggen. De officier merkte daarbij op dat hij in zijn eis rekening heeft gehouden met de ernst van het feit. Het feit was volgens hem met name ernstig door het overlijden van de stagiair.
 
De officier van justitie heeft het veroorzaken van de dood van de stagiaire echter niet aan verdachte tenlastegelegd. Hij heeft naar eigen zeggen bewust gekozen voor vervolging voor overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat verdachte strafrechtelijk aansprakelijk is voor het nalaten van handelingen die verplicht zijn op grond van de Arbeidsomstandighedenwet. Er ontbrak een explosieveiligheidsdocument en er ontbrak een zogenoemde drukafvoer.
 
De rechtbank heeft, omdat dit niet aan verdachte ten laste was gelegd, geen oordeel kunnen geven over het oorzakelijke gevolg tussen de brand en het overlijden van de stagiair. Hoe erg het gevolg ook was, dit kan dan daarom niet worden meegewogen bij de strafmaat.

Uitspraken

Meest gelezen berichten