Vrijspraak van misbruik door gezag voor twee politiemensen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Vrijspraak van misbruik door gezag voor twee politiemensen
Roermond, 08 december 2016

Twee politiemensen (55 en 52 jaar) die werden verdacht van ‘misbruik van gezag’ zijn vandaag door de rechtbank vrijgesproken. Beide verdachten werden vervolgd omdat zij op 12 juni 2010 in het cellencomplex van het politiebureau in Venlo tegen de wil van een arrestante DNA van haar hadden afgenomen.

Feiten

De vrouw werd die dag in Venlo aangehouden en overgebracht naar het politiebureau omdat zij geen gehoor had gegeven aan een bevel van justitie om DNA af te staan. Toen zij weigerde om mee te werken en zich hevig verzette, is zij met dwang onder controle gebracht en is haar DNA alsnog afgenomen. Die werkwijze is in strijd met de regels waaraan de politie zich bij de afname van DNA moet houden. Zo mogen politiefunctionarissen alleen zelf DNA afnemen als iemand daarmee instemt. Wanneer die instemming er niet is, moet er een arts of verpleegkundige aan te pas komen.

Geen opzet

De rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat verdachten weliswaar de regels niet hebben nageleefd, maar dat zij niet met opzet hun bevoegdheid te buiten zijn gegaan. Uit de verklaringen die zij hebben afgelegd, blijkt dat beiden ervan waren overtuigd dat zij volgens het boekje handelden. In zo’n geval kan niet worden gesproken van misbruik van gezag en volgt vrijspraak. De uitspraak van de rechtbank is gelijk aan de eis van de officier van justitie die om vrijspraak voor beide verdachten had gevraagd.

Tijdsverloop

Opvallend aan deze zaak is dat tussen de gebeurtenissen in 2010 en de rechtszaak ruim zes jaar zijn verstreken. Dat komt omdat de vrouw pas in 2012 aangifte tegen de politie deed. Het openbaar ministerie besloot toen echter om niet te vervolgen. Die beslissing is via een klachtprocedure bij het gerechtshof aangevochten, waarna het hof medio 2014 het bevel gaf dat alsnog vervolging moest plaatsvinden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten