15 maanden cel voor verkrachting in 1998

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 15 maanden cel voor verkrachting in 1998
Utrecht, 17 juni 2016

Een 53-jarige man uit De Bilt is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf voor een verkrachting in 1998 in Utrecht. De rechtbank oordeelde dat man het slachtoffer dwong om seks met hem te hebben.

Dwang

De man volgde het slachtoffer ’s nachts naar huis. Bij de voordeur greep hij haar armen vast. Toen het slachtoffer zich moest omdraaien zag zij dat de man een bivakmuts droeg en zijn geslachtsdeel al uit zijn broek had gehaald. De man dwong het slachtoffer vervolgens tot seksuele handelingen. Uit DNA-materiaal blijkt dat de verdachte de persoon is geweest die het slachtoffer heeft verkracht.

Schadevergoeding

De rechtbank vindt dat de man alleen oog had voor zijn eigen seksuele behoeften en op geen enkele manier rekening heeft gehouden met de gevoelens van het slachtoffer. De man moet naast de gevangenisstraf €6.000,- immateriële schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. De schade voor het inkomensverlies kan het slachtoffer via de burgerlijke rechter vorderen.

De rechtbank straft iets lager dan de door de officier van justitie geëiste 18 maanden gevangenisstaf. Bij het opleggen van de straf is onder andere rekening gehouden met het lange tijdsverloop tussen de DNA match en de behandeling van de zaak en de hoogte van de straf die in 1998 zou zijn opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten