2 jaar cel voor mishandelen en opsluiten van kinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 2 jaar cel voor mishandelen en opsluiten van kinderen
Utrecht, 17 mei 2018

Een 59-jarige man uit Bunschoten heeft zich tussen 2004 en 2016 schuldig gemaakt aan mishandeling van 10 van zijn 19 kinderen. Ook heeft hij een aantal van zijn kinderen opgesloten in een zeecontainer of op zolder. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

Mishandeling en opsluiten

De vader uit Bunschoten mishandelde 10 van zijn kinderen door ze stelselmatig te slaan. Dit deed hij met een lat of zijn vlakke hand. De rechtbank spreekt hem vrij van de mishandeling van 5 andere kinderen, omdat dit in ieder geval voor de tenlastegelegde periode viel. Daarnaast heeft hij één van zijn zonen een week opgesloten op de zolder in de schuur. Diezelfde zoon heeft hij met twee anderen zonen één of twee dagen opgesloten in een zeecontainer. Ook twee van zijn dochters zijn afzonderlijk opgesloten op de zolders van de schuur en woning. Het is niet strafbaar om een kind in het kader van opvoeding zo nu en dan naar zijn of haar kamer te sturen, maar daar is in deze zaak geen sprake van.

Vrijspraak poging doodslag

De man zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan een poging tot doodslag door een kettingzaag in de buurt van zijn vastgebonden zoon te houden. De rechtbank spreekt hem hiervan vrij omdat uit het dossier niet blijkt dat hij hem wilde doden, of dat er een aanzienlijke kans was dat zijn zoon zou overlijden. De rechtbank vindt net als de officier van justitie en de verdediging dat hij moet worden vrijgesproken van een tweede verdenking van poging tot doodslag.

Vrijspraak misbruik dochter

Eén van zijn dochters zegt dat er een moment is geweest waarop zij in het bed van haar vader lag en hij haar seksueel heeft misbruikt. Haar broer verklaart dat zij dit tegen hem heeft verteld. Er is geen ondersteunend bewijs. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van deze verdenking.

Strafmaat

De man ziet zijn strafbare handelen niet in nu hij ervan overtuigd is dat hij uitvoering geeft aan het woord van God. De kinderen zijn opgegroeid in een onveilige thuissituatie. Grotendeels in een sociaal isolement. De constante dreiging van geweld moet beklemmend zijn geweest. De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie vanwege de vrijspraak van twee verdenkingen. Verder legt de rechtbank een contactverbod op voor alle minderjarige (klein)kinderen en vier van de volwassen kinderen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten