Laden...

3,5 jaar cel voor gewelddadige woningoverval in Amersfoort

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 3,5 jaar cel voor gewelddadige woningoverval in Amersfoort
Utrecht, 21 oktober 2016

Drie mannen van 22, 21 en 20 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor het plegen van een woningoverval in Amersfoort. De mannen drongen op 14 mei van dit jaar met geweld een woning van een jong gezin binnen en gebruikten daarbij een vuurwapen.

Bedreiging met een vuurwapen

Een van de mannen deed zich op de bewuste avond voor als een medewerker van een energiemaatschappij. Toen de bewoner de deur opende werd hij zijn woning ingeduwd en hardhandig naar de grond gewerkt waarbij hij met een vuurwapen is bedreigd en een klap op zijn oog heeft gekregen. Vervolgens werd hij op de grond mishandeld. Een andere man liep de woonkamer binnen en richtte een vuurwapen op de vrouw en hun acht weken oude zoontje. De vrouw vluchtte met haar zoontje de tuin in en raakte daarbij gewond aan haar ribben. De baby bleef ongedeerd. Uiteindelijk gingen de daders er vandoor met twee telefoons en een horloge.

Grote gevoelens van angst en onveiligheid

Tijdens de zitting bleek dat de bewoners beide een posttraumatische stress stoornis hebben. De man heeft daarnaast blijvend schade aan zijn ooglid overgehouden. De bewoners leven nog steeds met grote gevoelens van angst en onveiligheid. Ze zijn in hun eigen huis overvallen en daarbij is gebruik gemaakt van bivakmutsen, een vuurwapen en geweld. De rechtbank vindt dat de daders alleen uit waren op hun eigen gewin en zich op geen enkele wijze bekommerd hebben om de ernstige gevolgen van hun daden voor de bewoners.

De rechtbank neemt het de daders zeer kwalijk dat zij fors geweld hebben gebruikt tijdens de overval. Het gebruik van een vuurwapen en een vermomming heeft de bewoners extra angst aangejaagd. Tevens was er in de woning een baby van acht weken oud aanwezig. De bewoners vreesden voor het leven van hun kind.

De rechtbank heeft een lagere straf opgelegd dan het Openbaar Ministerie heeft geëist. De rechtbank is van oordeel dat er in de strafeis onvoldoende rekening is gehouden met de jonge leeftijd van de daders. Daarnaast heeft de rechtbank ook gekeken naar opgelegde straffen in vergelijkbare zaken. De daders moeten ook een immateriële en materiële schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.

Uitspraken