30 maanden cel voor flessentrekkerij en oplichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 30 maanden cel voor flessentrekkerij en oplichting
Lelystad, 11 oktober 2017

Een 46-jarige man uit Den Haag heeft zich tussen 2012 en 2014 schuldig gemaakt aan een reeks van oplichtingen en flessentrekkerij. Ook maakte hij zich schuldig aan valsheid in geschrift en schuldheling. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 30 maanden.

Flessentrekkerij

De man heeft in totaal 9 personen of bedrijven bedrogen. Telkens ‘kocht’ hij goederen zonder te betalen. Hij gebruikte valse namen en met mooie verhalen won hij het vertrouwen van de verkopers. Als zij aanklopten voor het achterblijven van de betaling hield hij ze aan het lijntje met smoesjes over de betaling of zijn slechte gezondheid. De verkopers werden bedrogen voor verschillende goederen: interieurspullen, bloemen, kleding, velgen, wijn, sushi en een labradoodle (puppy).

Oplichting

Naast het flessentrekken heeft de man een autobedrijf en een verzekeringsmaatschappij opgelicht. Bij het autobedrijf deed hij zich voor als een piloot. Hij verzon een verhaal en benoemde zogenaamde wederzijdse bekenden. De uitgevoerde reparaties aan de auto heeft hij nooit betaald. De verzekering lichtte hij op door valse claims in te dienen ter vergoeding van schade van diefstal. Hij maakte daar gebruik van valse facturen.

Valse relatie

Via een datingsite ontmoette hij een vrouw. Ook hier deed hij zich voor als piloot. Nadat zij verliefd op hem werd heeft hij ook haar opgelicht. Hij zou in financiële nood verkeren door toedoen van zijn ex-vrouw. De vrouw en haar moeder gaven hem geld en een auto.

Schadevergoeding en celstraf

De man handelde sluw en schaamteloos en heeft een spoor van slachtoffers achter zich gelaten. Hij deed dit puur uit eigen belang om er zo een luxere levensstijl op na te kunnen houden zonder dat hij dit kon betalen. De rechtbank oordeelt dat een onvoorwaardelijke celstraf van 30 maanden een passende straf is. Daarnaast moet de man in totaal een bedrag van ruim 43.000 euro terugbetalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten