4 jaar cel en tbs voor gruwelijke overval en verkrachting Hilversum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 4 jaar cel en tbs voor gruwelijke overval en verkrachting Hilversum
Lelystad, 25 oktober 2017

Een 32-jarige man die vorig jaar november een bejaarde vrouw in Hilversum overviel en verkrachtte is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank oordeelt dat het advies van de deskundigen om tbs met voorwaarden op te leggen niet voldoende is om het gevaar te beperken.

Gewelddadige woningoverval

De verdachte komt uit Duitsland en is vanuit Amsterdam naar Hilversum gereisd. Daar heeft hij bij verschillende huizen naar binnengekeken, aangebeld en vrouwen aangesproken. Uiteindelijk belde hij aan bij een 83-jarige vrouw die hij met geweld naar de grond werkte en verkrachtte. Daarna heeft hij het huis doorzocht en waardevolle spullen meegenomen.

Reeks delicten

Op diezelfde dag probeerde de man in Hilversum een meisje met geweld te beroven van haar mobiele telefoon. Twee weken daarvoor heeft hij een meisje aangerand door haar in haar borst te knijpen. Ook heeft hij een tas gestolen uit een woonboot in Amsterdam en een kassa uit een bloemenwinkel in de gemeente Echt-Susteren.

Steeds gewelddadiger

De man lijdt aan schizofrenie en is verslaafd aan alcohol en cannabis. Volgens de deskundigen was er sprake van psychotische symptomen en is de man tenminste verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseren om de behandeling van zijn ziekte plaats te laten vinden in het kader van tbs met voorwaarden. De rechtbank oordeelt dat dit onvoldoende is. Het gedrag van de man is steeds gewelddadiger geworden en eerdere behandelingen hebben niet geholpen. Ook de verklaringen van de man over zijn gedrag en motieven maken dat de rechtbank vindt dat dwangverpleging noodzakelijk is. De rechtbank weegt de ernstige en chronische ziekte van de verdachte zwaarder mee en legt daarom een lagere celstraf op dan werd geëist door de officier van justitie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten