Aanvraag VOG voor baan als hoofdconducteur terecht afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Aanvraag VOG voor baan als hoofdconducteur terecht afgewezen
Utrecht, 04 oktober 2016

Een man uit Bilthoven kreeg geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) omdat hij, in de tien jaar voorafgaand aan de beoordeling, veroordeeld is tot een gevangenisstraf voor verboden wapenbezit. De man stapte naar de bestuursrechter omdat hij de beslissing onjuist vindt. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de aanvraag terecht is afgewezen.

Buitengewoon opsporingsambtenaar

De man vindt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie ten onrechte het screeningsprofiel van buitengewoon opsporingsambtenaar hanteert omdat de werkzaamheden hoofdzakelijk dienstverlenend van aard zouden zijn. Daarnaast stelt hij dat de terugkijktermijn van tien jaar te lang is.

Terechte afweging

De trein naar Utrecht Centraal

Het ministerie stelt dat uit de opgelegde gevangenisstraf blijkt dat er geen sprake is geweest van een licht vergrijp en dat de man ook buiten de terugkijktermijn in aanraking is gekomen met justitie. Dat de feitelijke werkzaamheden van een hoofdconducteur vooral dienstverlenend zouden zijn is niet relevant. Een hoofdconducteur heeft opsporingsbevoegdheden, en het gaat om een functie met hoge integriteitseisen. De rechtbank oordeelt daarom dat dit toetsing aan dit screeningsprofiel en een terugkijktermijn van tien jaar rechtvaardigt en dat de VOG terecht niet is afgegeven.

Uitspraken

Meest gelezen berichten